Slovenky z Aše budou bojovat o Oscara

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 9. 2012 12:35
Film Až do města Aš nominovalo Slovensko na Oscara
Foto: MFF KV 2012

Praha - Film režisérky Ivety Grófové Až do města Aš, který vznikl ve slovensko-české koprodukci, navrhlo Slovensko k nominaci na cenu Americké akademie filmových umění a věd (AMPAS) v kategorii cizojazyčný film. Natáčel se téměř celý v Aši a mezinárodní premiéru měl na letošním MFF v Karlových Varech, kde zahajoval soutěžní sekci Na východ od Západu. Do českých kin film vstoupí 15. listopadu.

Na Slovensku měl snímek premiéru už 13. září. Tento týden bude uveden v programu festivalu Message to Man v Petrohradu, v říjnu na prestižním Londýnském filmovém festivalu a dále v norském městě Bergen a také v soutěži festivalu CinEast v Lucemburku.

Foto: MFF KV 2012

Režisérka Grófová, kombinující ve svém hraném debutu Až do města Aš syrový realismus se snovou animací, vypráví příběh mladé naivní dívky, která opouští svou rodinu na Slovensku a vydává se za lepším životem do vzdálené Aše. Její divoká spolubydlící ji seznamuje s odvrácenou stranou života v tomto pohraničním městě, do kterého se Dorotka stále hlouběji propadá. Její sny se postupně mění v popel a návrat domů není možný.

"Pro mě bylo důležité zachytit co nejvěrněji motivace dívky z tohoto prostředí k drsným životním rozhodnutím, která se na povrchu mohou zdát být amorální," uvedla Grófová, která byla i autorkou námětu a spolu s Markem Leščákem i scénáře. Na plátně se v něm objeví Dorota Billá, Silvia Halušicová a Robin Horký.

Foto: MFF KV 2012

"Odvážný a nekompromisní debut vypráví o tragédii dvou opuštěných slovenských šiček - z nichž je jedna Romka z osady -, které přišly do českého pohraničí za prací či vidinou lepšího života. Ale v době ekonomické krize končí jako prostitutky na ulici sloužící k potěše stárnoucím německým zvrhlíkům. Z Karlových Varů je to sice, co "by prezervativem dohodil", ale tento nízkorozpočtový film (280 tisíc euro) nemá nic společného s velkými, dráždivými dramaty, které chodí na červeném koberci představovat hvězdy. Nenajdeme v něm bulvární optiku, ani moralistní pokrytectví, kterým se obvykle zpracovává téma východoevropské prostituce. Film Až do mesta Aš představuje spíše hraný film složený z dokumentárních záběrů - či "hranou" rekonstrukci typizovaných a upřímnějších osudů z pohraničních erotických podniků a dálnic," napsal po zhlédnutí filmu na filmovém festivalu v Karlových Varech recenzent Aktuálně.cz Michal Procházka.

Českou kinematografii bude v klání o nominace na prestižního Oscara zastupovat i detektivka Davida Ondříčka Ve stínu. Navrhla ji Česká filmová a televizní akademie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy