Sladký život: V Aeru se zas bude koupat Anita Ekbergová

Pavel Kroulík
20. 1. 2010 13:40
Pražské kino připomíná nedožité Felliniho devadesátiny

Praha - Pražské kino Aero připomene od 20. do 24. ledna nedožité devadesátiny italského filmového klasika Federika Felliniho (20. ledna 1920).

"Jako dárek připravilo Aero retrospektivní přehlídku dvanácti Felliniho nejvýznamnějších filmů. Po osmi letech se tak do žižkovského kinosálu vrátí svět klaunů, cirkusů, karnevalů, italské společenské smetánky, prostředí životem překypujícího Říma i ospalých italských maloměst," říká dramaturgyně Nora Eckhardtová.

Kino opět přivezlo do České republiky jeho nejvýznamnější filmy, které až na dvě výjimky promítne z klasických filmových kopií. Fellini patří mezi klasiky světové kinematografie, ale se v české distribuci v posledních letech objevil jen jeho film Sladký život.

Světoznámý režisér „realistického snění" zemřel v Římě v roce 1993.  Úvodním filmem přehlídky je ve středu Silnice, jeden z jeho filmů oceněných Oscarem. V něm se objevila Felliniho manželka Giulieta Masinová, kterou obsadil i do dalších šesti svých filmů.

Michelangelo Antonioni (vlevo) a Federico Fellini v roce 1971 v Cannes
Michelangelo Antonioni (vlevo) a Federico Fellini v roce 1971 v Cannes | Foto: Aktuálně.cz

Festival uzavře v neděli 24. ledna snad nejznámější Felliniho snímek Sladký život z roku 1960, ve kterém si zahrál Mastroianni roli bulvárního reportéra. Film jestli „o prohnilé, dekadentní a nemravné buržoazii" získal Zlatou palmu v Cannes a Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film a stal se kasovním trhákem.

Některé scény se zapsaly do historie kinematografie: úvod se sochou Krista, jenž zavěšen na vrtulníku "žehná" Římu, Anita Ekbergová koupající se ve fontáně nebo „divná ryba" vyvržená v závěru filmu na pláž.

Programovým bonusem budou před každou z projekcí Felliniho reklamy. Diváci si tak budou moci vychutnat kvalitu zpracování starých spotů na produkty Campari, Banca di Roma a těstoviny Barilla, které nesou Felliniho nesmazatelný rukopis.

Přehlídku filmů Federika Felliniho doplní soubor dvaceti autorských, výtvarných plakátů k jeho filmům, které v Československu a v Polsku vytvořili přední výtvarníci. Výstava ve foyer kina Aero potrvá do konce ledna.

Kompletní program naleznou zájemci na internetové adrese www.kinoaero.cz v sekci Festivaly. Cena vstupenek je jednotná, 100 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy