Sex ve městě ve filmu: Pan Božský a hodně velká šatna

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 6. 2008 9:00
Sex ve městě vstupuje do českých kin

Recenze -  Reakce na filmový Sex ve městě se daly popsat už před premiérou. Divačky i recenzentky, které si seriál užívaly spíš jako romantickou módní přehlídku, provedou možná pár pokusů o kritickou piruetu, aby se neřeklo, ale záhy se ze setkání se starými přítelkyněmi dojmou.

Skupina vyznavačů pop kultury a hlášek - tady už se příměs mužů nevylučuje - si bude stýskat, že přibylo patosu na úkor břitkosti, ale nakonec se většinou z toho setkání dojme taky.

Otázka, jestli by Sex ve městě obstál jako „normální" romantická komedie, de facto nemá smysl, stejně jako úvodní svižná rekapitulace a úvodní rozjímání o tom, že mladé ženy přicházejí do New Yorku každý rok hledat lásku a módní zboží. O sexu nemluvě.

Všichni potenciální návštěvníci kina vědí, že čtyři hrdinky toho hodně našly už v závěru seriálu. Novinářka Carrie svého pana Božského, kurátorka Charlotte vysněnou adoptovanou holčičku Lily, právnička Miranda spokojenou rodinku v Brooklynu a píáristka Samantha svého zajíčka v Hollywoodu.

Šest sérií divačky čekaly na svatbu Carrie s panem Božským. Ve filmu se jí překvapivě (skoro) dočkají dost brzy a je to asi nejpodvratnější moment. Svatba tu totiž není žádným happy endem, ale spíš špatným startem.

Tolik idyly je totiž i pro romantický dvouapůlhodinový snímek moc, a tak je třeba osudy hrdinek záhy zkomplikovat. Carrie se po svatebně módních orgiích vymstí touha nacpat Božského do chomoutu, Mirandě stereotyp manželství, Samanthě egoismus a Charlotte - tu trápí asi jen to, že je šťastná až příliš a bojí se, co se pokazí nejdřív.

Napjatě očekávaný film o čtyřech svobodných newyorských ženách „mladšího/staršího středního věku" pochopitelně nemohl pominout žádnou z oblíbených ingrediencí seriálu.

Přehlídka šatů, střevíčků a kabelek pod vedením dvorní stylistky seriálu Patricie Field funguje nejlíp. Stopáž filmu odpovídá pěti epizodám, ale módy je tu na deset dílů.

Film Sex ve městě
Film Sex ve městě | Foto: Aktuálně.cz

Všechny převlékací scény trumfne přehlídka svatebních modelů nejslavnějších návrhářů v čele s ohromující robou Vivienne Westwoodové.

Hovory čtyř kamarádek se přizpůsobily věku a často jim asistují i jejich ratolesti, ale obsah vlastně zůstal nezměněn. Sarah Jessica Parker v roli Carrie tak působí občas poněkud diblíkovitě, Charlottiny výkřiky infantilně a Mirandina věčná skepse odtažitě.

Nade všemi ovšem ční Samantha: ani s blížící se padesátkou jí neubývá sexuální touhy a vášně, jak dokazuje její koketování s vnadným sousedem i domácí sushi hrátky. Samanthina linka nejenže skýtá nejvíc humoru, ale působí i nejzajímavěji.

A de facto je i nejblíž „emancipačně rovnoprávnému duchu" seriálu, když váhá mezi touhou vrátit se ke staré nevázanosti a oddaností mladšímu příteli, který s ní přežil i její rakovinu. Konflikt Carrie působí oproti tomu melodramaticky, stejně jako Mirandin. A na Charlottu v tom všem jaksi nezbyl čas.

Herečky (zleva) Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker na slavnostní premiéře v Londýně.
Herečky (zleva) Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker na slavnostní premiéře v Londýně. | Foto: Reuters

Někdy se film překlopí až na hranu kýče, třeba když se v silvestrovské sekvenci rozbředle oslavuje síla lásky i ženského přátelství, jindy se trochu táhne, jako během výletu do Mexika.

A tak se ve stočtyřicetiminutové stopáži zpoza hromad všech těch módních výstřelků občas vynoří otázka, zda tenhle film má ještě nějaký jiný smysl než shrnout, co se zrovna nosí v New Yorku, kolik má Samantha botoxu v obličeji a sádla na pupíku.

Chybí mu jakékoliv vazby k současnosti a snaha podchytit cokoliv aktuálního - krom hadříků, samozřejmě. Je jako Carrie, když v jedné scéně odmítne Samanthou nabízený iPhone s tím, že s ním neumí pracovat.

Zavírá oči před současností a všechno halí do závoje hýření a (samozřejmě břitkých) dialogů o sexu a problémech v partnerství. Jistě, seriál nebyl o moc jiný, ale na plátně a o pár let později tyhle orgie povrchnosti občas působí přece jen trochu mimo.

Čtěte také: Post-sexy čtyřicátnice přepraly šedesátníka Indyho

Zbyla ale pohádka o princeznách, jimž se splní největší dívčí sny - mít doma svého pana Božského a pořádně velkou šatnu. Kdo o to stojí - a že lačných divaček nebude málo - shledá se s kamarádkami, které byly dlouho pryč.

Jejich postavy už nejsou jako proutky, i vrásek ve tváři přibylo a na depilaci v návalu starostí občas zapomenou, ale řeči vedou pořád zábavné a outfity u toho mají perfektní. S takovými by si člověk zašel rád do kina na nový Sex ve městě.

Sex ve městě, USA 2008. Režie Michael Patrick King, hrají Sarah Jessica Parkerová, Kim Catrallová, Kristin Davisová, Cynthia Nixonová, Chris Noth a další. 140 minut, distribuce Warner Bros. Česká premiéra 5. června 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy