Schwarzenegger se z guvernéra stal šerifem v pohraničí

Pavel Kroulík
19. 10. 2011 14:10
Návratem před kameru je nakonec western The Last Stand
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Filmovým návratem bývalého kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera definitivně bude snímek The Last Stand. Třiašedesátiletý herec ho natáčí od pondělí v Nevadě a v Novém Mexiku. Novodobý western by mu měl pomoci obnovit obraz akčního hrdiny a současně napravit image "rodinného muže" pošramocenou nevěrou a chystaným rozvodem.

V kinech se má snímek The Last Stand z produkční společnost Lionsgate objevit v roce 2013 (doposud se ovšem uváděl rok 2012). Schwarzenegger tu hraje stárnoucího policejního důstojníka z LA, který se po zpackané operaci stává šerifem v malém pohraničním městě. Právě tady musí zabránit bandě vězňů v čele s šéfem drogového kartelu, kteří uprchli z věznice v Los Angeles, aby překročil hranici.

Foto: http://sylvesterstallone.com/

Režisérem snímku je jihokorejský filmař Kim Jee-woon (psáno též Kim Ji-un), který ve své domovině patří k největším hitmakerům (Quiet Family, Foul King, Tale of Two Sisters). Na západní trh se dostala i jeho gangsterka Bittersweet Life, akční western Hodný, zlý a divný (inspirovaný slavným snímkem Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý) a vražednický thriller Viděl jsem ďábla.

O prázdninách média citovala nejmenovaný zdroj, že The Last Stand "je western ve starém stylu a ušitý na míru třiašedesátiletému herci, který ztvární muže řešícího morální dilema. Potřebovali jsme na to správnou ikonickou osobnost".

Kim, pro něhož to bude první film točený v angličtině, ovšem tvrdí, že půjde o "kombinaci Smrtonosné pasti a westernu V pravé poledne". A jistě nelze očekávat usedle režírovaný snímek, ale spíše expresivně stylizovanou jízdu, která zužitkuje i fakt Schwarzeneggerova "návratu do formy". Film se původně plánoval jako třicetimilionový projekt s Liamem Neesonem v hlavní roli; s příchodem Schwarzeneggera rozpočet pravděpodobně vzroste nejen o honorář.

Do dalších rolí byli obsazeni Forest Whitaker (Ghost Dog: Cesta samuraje), Luis Guzman, Johnny Knoxville (vůdce skupiny výtržníků z MTV Jackass) a jako padouši Peter Stormare, Harry Dean Stanton a Zach Gilford.

Snímek z ledna 2007. Arnold Schwarzenegger, doprovázený chotí Mariou Shriverovou, skládá guvernérský slib v kalifornském Sacramentu.
Snímek z ledna 2007. Arnold Schwarzenegger, doprovázený chotí Mariou Shriverovou, skládá guvernérský slib v kalifornském Sacramentu. | Foto: Reuters

O pokračování herecké kariéry bývalého kulturisty, který v lednu ukončil sedmileté působení ve funkci guvernéra státu Kalifornie, se spekuluje už dlouho. Postupně se objevilo takové množství zpráv, až to vypadalo, že ony informace spíš vypouštěla do světa Schwarzeneggerova herecká agentura, aby zjistila, nakolik je o jejich klienta na trhu zájem. Dodnes není jasné, které ze zevřejněných projektů byly vskutku aspoň minimálně zvažovány.

Nejprve ohlásil Schwarzenegger projekt Guvernátor zahrnující komiks a seriál, jejž mu na míru ušil legendární comicsový autor Stan Lee. Mluvilo se o tom, že se vrátí do pokračování filmové série Terminátor. Zároveň chtěl vysloužilý akční hrdina přesvědčit, že zvládne náročnější dramatickou úlohu. Jeho prvním hraným návratovým snímkem se měl stát Cry Macho - adaptace románu N. Richarda Nashe o ovdovělém chovateli koní, který je nucen unést malého chlapce, aby vyřešil složitou finanční situaci.

Začátkem května ale Schwarzenegger ohlásil, že všechny projekty pozastavuje a bude se věnovat urovnání manželské krize zaviněné prozrazením, že má třináctiletého syna se služebnou, která pracovala v jeho domě. Manželka Maria Shriverová však v červenci podala žádost o rozvod. Z manželství vzešly od roku 1986 čtyři děti, z nichž dva synové jsou ještě nezletilí. Očekává se, že rozvodové řízení bude složité a pro herce i nákladné.

Foto: Aktuálně.cz

Narušení image "muže rodinného typu", na níž ostatně stál i projekt Guvernátor, jenž musel být odložen k ledu, tak ztížilo možnost stát se znovu široce oblíbenou hvězdou. Zřejmě i proto nakonec dostal přednost western. Ostatně profesní sešup hlavního hrdiny filmu, který musí posléze vyřešit mravní dilema, v mnohém připomíná právě Arnoldovu situaci.

Přesto se spekuluje, jaký komerční ohlas by film mohl mít. Varováním byl nepovedený comeback Mela Gibsona, který zkusil drama The Beaver v režii Jodie Fosterové. Snímek byl divácky zcela ignorován a nepomohly ani dobré ohlasy recenzentů.

V případě The Last Stand se nicméně počítá s tím, že Schwarzenegger je stále mezinárodní hvězda, kromě domovské Evropy je populární i v Asii díky reklamám natočeným v Japonsku. A právě v Asii by jeho návrat mělo zaštítit Kimovo jméno. Navíc právě takový film asi chtějí Schwarzeneggerovi fanoušci vidět spíše než animovaný comics či plačtivé drama.

Posledním zjevením Schwarzeneggera na plátnech kin byla malá role ve snímku Sylvestera Stallona The Expendables v roce 2010, kde hrál právě kalifornského guvernéra. Herec se objeví ve vedlejší roli i v pokračování této řežby s vysloužilými akčními hrdiny, za jejímž vznikem stojí Sylvester Stalone. Spolu s Last Stand je to jediný snímek, který oficiálně figuruje u hercova jména na IMDb.

Foto: Reuters

Ještě před The Last Stand se v létě zúčastnil natáčení v Bulharsku spolu s Brucem Willisem. Tentokrát by jejich role měly být malinko větší než v prvním díle, kde se objevili jen v jedné scéně. V Expendables se jinak opět objeví neuvěřitelné komando akčních hvězd.

Kromě Stallona, Jasona Stathama, Dolpha Lundgrena, Terryho Crewse a Randyho Coutura od minula přibyl Jean-Claude Van Damme (jeho postava se jmenuje Jean Vilain, což dává tušit, že půjde buď o záporáka, nebo postavu skládající poctu historické osobnosti). Potvrzená je i účast Chucka Norrise.

Mezi mladými tvářemi se objeví Scott Adkins (mlátička ze série Neporazitelný) a Liam Hemsworth (mladší bratr představitele superhrdiny Thora). Vzhledem k utajenosti natáčení se ale neví, zda se jakkoli zúčastnili někteří z dříve přiznaných herců: Vin Diesel, Nicolas Cage a John Travolta. Stále se také spekuluje, zda se vrátili Jet Li a Mickey Rourke.

 

Právě se děje

Další zprávy