S Hellboyem definitivně platí, že červená je stop zlu

Michal Šobr
12. 4. 2011 10:52
1. 4. - Bontofilm vydává komiksového dobráka z pekel

DVD - Existuje místo, kde dřímá dávné Zlo. A tak stačí najít mystika, jako je Grigoriij Jefimovič Rasputin, jenž slíbil Hitlerovi zázrak, a učinit neodčinitelné. Otevřít bránu a probudit Ogdru Jahad - Sedm Bohů Chaosu, kteří ovládnou Zemi, spálí nebe a z jeho popela se zrodí ráj monster.

Dne 9. října 1944 se to v troskách Trondhamského opatství, jež leží na hranici našeho světa, slizkým pekelníkům téměř podařilo.  Ale americký výsadek spolu s  profesorem Broomem zatrhl náckům, Hitlerovu dvornímu rozparovači Karlu Ruprechtu Kroennenovi, oživlé mrtvole Rasputinovi i jeho árijské konkubíně Ilse na poslední chvíli tipec.

Jenomže brána se na okamžik otevřela a něco z temnoty k nám proniklo. Nic moc, jen malý rudý ďáblík s velkou kamennou packou, láskou k čokoládovým tyčinkám a profesoru Broomovi. Dali mu jméno Hellboy - chlapec z pekla.

Dnes měří tenhle ohnivzdorný červeňák (bez ocasu) dva metry a je to ranař, který si piluje rohy bruskou, hulí doutníky, trousí suché hlášky, miluje kočky, rybího prsta „modráka" Abeho Sapiena, pyromanku Liz, lívance a tátu Brooma.

Foto: Mike Mignola
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Jeho pracovní náplní je nandat to každému Zlu, jež se prodychtí do našeho světa, za což je placen vládou, která zatlouká jeho existenci. Když staří slizouni opět ožijí, hodí si přes rameno pás granátů Vulcan 65 s dvojitým jádrem a vyrazí je zpráskat, aby jim konečně došlo, že červená znamená Stop.

Když malíř a scenárista Mike Mignola v roce 1993 namaloval první konturu polidštěného pekelníka Hellboye, netušil, že právě přihodil do galerie kultovních komiksových figur dalšího superhrdinu, kterého za pár let přivede na plátno Guillermo del Toro (který si comics movie natrénoval už na Bladeovi 2).

A že si to režisér bude požitkářsky užívat stejně jako monstrózně roztomilý a geniálně obsazený Ron Perlman, který dobře věděl proč na sebe nechá čtyři hodiny denně patlat kila rudého latexu, než vleze na plac. Do „hellboyovského" světa podle del Tora, který se z velké části točil v České republice a musel se vejít do relativně skromného rozpočtu 60 milionů dolarů, totiž zapadá dokonale. 

Hellboy s kamennou tlapou a zranitelnou duší je žánrově čistý, stylový a veskrze zábavný komiksák, který má cool atmosféru jiného světa (malovaného kamerou Guillerma Navary), jenž není příliš vzdálen tomu našemu.

Podobně jako „ruďas" a pár jemu podobných, kteří se narodili jako sympatičtí démoni, mají hodně blízko k lidem. Ostatně pro zrůdy i lidi platí, že nakonec stejně mají jen jeden druhého.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy