Ridley Scott utratí v Čechách za film půl miliardy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 6. 2013 0:50
Týma Ridleyho Scotta využil filmové pobídky a točí na Barrandově
Ridley Scott
Ridley Scott | Foto: Profimedia.cz

Praha - Tým amerického režiséra a producenta Ridleyho Scotta ve studiu na Barrandově natáčí snímek Dítě číslo 44. Tvůrce hitů Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor, Prometheus či Království nebeské přilákalo nejenom vhodné prostředí k natáčení a zkušenost tuzemských řemeslníků, ale také navýšené filmové pobídky.

"Stát vrátí filmovému štábu dvacet procent toho, co na českém území při natáčení prokazatelně utratí," informoval Český rozhlas.

Podle šéfa barrandovských ateliérů Petra Tichého jsou však tuzemské pobídky ještě stále málo lákavé. V letošním roce bylo pro filmové pobídky určeno půl miliardy korun, loni 300 milionů.

Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie, sdělila, že navýšení pobídek vrátí do České republiky studiové filmy. "Za nějakých 300 milionů korun sem zahraniční produkce odmítaly jezdit, ale navýšení na 500 milionů už přilákalo projekty, které státu vydělaly 3,5 miliardy korun," uvedla.

Z údajů fondu kinematografie vyplývá, že Scott by v Česku jako producent chtěl utratit za filmování 940 milionů korun, z toho 550 milionů za české služby a produkty. Po skončení natáčení dostane zpět takzvané vratky ve výši přes 45 milionů korun.

Práce pro několik set lidí

Drama podle románu Toma Roba Smithe ze stalinského Ruska bude režírovat Daniel Espinosa, natáčet by se mělo i v Milovicích a dalších lokalitách v okolí Prahy. Scott jako producent projektu do České republiky pravděpodobně vůbec nedorazí.

"Dá práci čtyřem stovkám lidí na plný úvazek a kromě toho najme dalších tři až pět tisíc dalších," uvedl Matthew Stillman s produkční společnosti Stillking Films.

Fond má na letošní rok pro zahraniční filmaře vyčleněno 500 milionů korun jako pobídky. I díky jim se v Česku natočí 20 zahraničních filmů. Přestože je částka o 200 milionů vyšší než loni, stále není podle Státního fondu kinematografie dostatečná. Už nyní je vratka zcela vyčerpána.

"Velká filmová studia se sem ještě nevrátila, ještě jim právníci a jejich manažeři nedoporučili využít systém v České republice, protože je nestabilní," upozornil producent Radomír Dočekal ze společnosti Milk and Honye Pictures, která se nyní připravuje na americko-indický projekt akčního filmu Band - Bang.

Natáčení v Praze, na Slapech a v Českém Krumlově zahájí 8. července. Indické filmaře do Česka prý přitáhly pobídky až ve druhém plánu, důležitější pro ně byla místa, na kterých mohou točit, a lidé, kteří jim u toho budou pomáhat.

 

Právě se děje

Další zprávy