Reitman přivedl Ellen Page k těhotenství a ceně

Reuters, AFP, Hej
29. 10. 2007 11:45
Fontána Di Trevi se během festivalu zbarvila krví
Řím: Režisér Jason Reitman se svou scénáristkou a cenou pro nejlepší film za komedii Juno
Řím: Režisér Jason Reitman se svou scénáristkou a cenou pro nejlepší film za komedii Juno | Foto: Reuters

Řím - Z festivalu v Římě si hlavní cenu odnesl snímek Juno o pubertální Američance a jejím nechtěném těhotenství. Autorem filmu je teprve třicetiletý Kanaďan Jason Reitman, syn původem slovenského komediografa Ivana Reitmana.

Komedie Jasona Reitmana Děkujeme, že kouříte z roku 2005 sesbírala řadu cen i dvě nominace na Zlaté globy. Svůj nový film Reitman junior označil  za ženský.

"Všichni říkají, že jinou kulturu opravdu neznáte, dokud ji nedokážete rozesmát - takže slyšet váš smích mě hřeje u srdce a dovoluje mi myslet si, že jsme si mnohem blíž, než bychom si mysleli," řekl syn autora Krotitelů duchů při uvedení filmu.

Ellen Page ve filmu Juno
Ellen Page ve filmu Juno | Foto: Aktuálně.cz

Kritici ocenili zejména herecký výkon Ellen Page v roli Juno MacGuffové, která otěhotní hned po prvním sexuálním zážitku. Náhlý vpád do dospělosti ji přinutí začít hledat vhodný pár rodičů, kteří by její ještě nenarozené dítě adoptovali.

Ten možná najde v manželích, jejichž ženskou polovičku zahrála Jennifer Garnerová - i když se jejich manželství nakonec neukáže být tak idylické, jak původně vypadá.

V soutěži římského festivalu se utkalo celkem 14 snímků. Porotu přehlídky, která by se ráda stala hlavním konkurentem zavedených Benátek, tvoří celkem padesátka řadových diváků.

Letos se festival konal teprve podruhé a kromě komedie Juno jeho porota ocenila i film Hafez iránského režiséra Abolfazle Jaliliho. I ten vyzdvihl přízeň publika: "Cítil jsem se tu krásně, protože je poznat, že tohle je festival pro lidi."

Foto: Aktuálně.cz

I to, že filmy oceňují sami diváci, napovídá, že Řím je vůči nim oproti Benátkám o něco vstřícnější. Přitom přivezl stejně jako Benátky řadu hvězd i režisérů,  jako byl třeba Francis Ford Coppola, který tu uvedl svůj nový snímek Youth Without Youth.

Podle některých kritiků ale právě divácká strategie, která chce uvádět zejména filmy pro nejširší publikum, ne jen pro zástupce médií a průmyslu, bere Římu jasnou identitu. Soutěž byla označena za nevýraznou, první liga herců a režisérů se navíc předvedla spíše mimo ni.

To platí i pro nový film Seana Penna Útěk do divočiny, který si odnesl sponzorskou cenu. Dostal ji za působivé ztvárnění skutečností inspirovaného příběhu muže, který se dva roky protloukal divočinou od jižní Dakoty až po Aljašku, kde zemřel.

Někteří komentátoři vtipkovali, že vůbec nejsledovanější akcí festivalu byl nakonec útok vandalů na slavnou fontánu Di Trevi - její voda byla obarvena na krvavě rudou, prý na protest proti tomu, kolik peněz se utratí za to, aby se po místním červeném koberci prošlo co nejvíc hvězd.

Římský filmový festival během 10 dnů předvedl 102 filmů z 33 zemí. S rozpočtem 15 milionů eur prodal 110 tisíc lístků. "Římský festival vyrostl, ustavil se a bude žít navždy," řekl Goffredo Bettini, prezident římské Filmové nadace.

 

Právě se děje

Další zprávy