Radek John zná zloděje. Ve filmu nejsou

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 9. 2006 0:00
Premiéra - Film Prachy dělaj člověka vstupuje tento týden do kin. S rekordním počtem kopií a svérázným triem lupičů. Uvnitř: VIDEO
Prachy dělaj člověka
Prachy dělaj člověka | Foto: Bioscop

Povedenými hrdiny jsou Tomáš Hanák, Ondřej Vetchý a Michal Suchánek v rolích sympatických kumpánů, kteří chtějí snadno přijít k penězům. To se jim povede, nastoupí ale nový problém: Jak je utratit?

Prachy dělaj člověka jsou krimikomedií přirovnávanou k Dannyho parťákům. "Porovnávat americkou provenienci s českou je sebevražedné a to na všech úrovních," oponuje Vetchý. "Já že bych byl český Clooney?" zamýšlí se Hanák. "Proč se radši neříká, že Clooney je americký Hanák?"

Za základ zápletky si scenárista Radek John vzal tři skutečné příběhy: humorné oloupení party kubánských dělníků z 80. let a dva případy z nedávné minulosti - přepadení dejvické pošty a obrněného vozu u Citibank. Všechny podle něj spáchalo povedené trio, které ctí zásadu "elegantně, bez krve, bez násilí".

"Žijeme ve zlodějské zemi, kde se v průběhu 90. let rozkradlo z bank 500 miliard korun," nebere si servítky Radek John. "Po sametové revoluci začala sametová loupež. Můžeme nad tím buď skřípat zuby, nebo se tomu zasmát. Tak jsme si řekli, že lepší je se zasmát," dodává s tím, že se nechal bezvýhradně inspirovat skutečnými případy ze své investigativní praxe.

John tvrdí, že příběh filmu je sice ve svém celku smyšlený, ale on pachatele zločinů století zná. "Znám je stejně jako další tři investigativní novináři v Česku. Policie v případu přepadení dejvické pošty udělala velké chyby, myslím, že by se to mohlo už dávno vyřešit," míní.

Trio hrdinů filmu Prachy dělaj člověka
Trio hrdinů filmu Prachy dělaj člověka | Foto: Bioscop

Podle Johna se schyluje i k vyřešení případu Citibank. "Policie ví víc, než se píše v novinách. Alespoň dva pachatelé budou brzy dopadeni," slibuje scénárista za české kriminalisty.

Režii snímku po Janu Kulhavém převzal seriálový režisér Jiří Chlumský. "Scénář i štáb byli v troskách, ani natočené záběry ze Srí Lanky mě nepřesvědčily," popisuje režisér situaci, za níž vstoupil do projektu. Nakonec se prý ale všichni při natáčení dobře bavili. Hanák s Vetchým si nadšeně přidávali další a další repliky, natáčelo se nejen na Srí Lance, ale i v Tunisu, při natáčení hořel i onen obrněný vůz.

Prachy dělaj člověka - o hořící auta není ve filmu nouze
Prachy dělaj člověka - o hořící auta není ve filmu nouze | Foto: Bioscop

Film Prachy dělaj člověka byl poprvé k vidění v sobotu na festivalu Novoměstský hrnec smíchu. "Diváci tam prosmáli 16,3 procent filmu," připomíná producent Jan Nejedlý.tradiční novoměstský smíchoměr.

A co říkají herci na název filmu? "V našem postsocialistickém čase se může jevit, že prachy dělaj člověka. Ale já si to rozhodně nemyslím," říká rezolutně Vetchý.

"Prachy člověka dělaj, ale nemusí ho úplně dodělat. Soudný člověk dojde k prozření a ty peníze odhodí," dodává jeho kolega Hanák.

Prachy dělaj člověka
Prachy dělaj člověka | Foto: Bioscop

"Prima to dělá primárně kvůli prachům," pokračuje v obdobném duchu ředitel Martin Dvořák za televizi, která se po ČT a Nově poprvé odhodlala vstoupit do výroby českých filmů.

Do kin by na Prachy ráda dostala 300 tisíc diváků, producenti ještě o 150 tisíc diváků víc, což se při rekordním počtu 48 kopií může podařit. "Pak bychom uvažovali o druhém díle," dodává Nejedlý.

Film Prachy dělaj člověka má premiéru 28. září. Webové stránky filmu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy