Radcliffe: Potterova smrt mě osvobodí

kul, Reuters, BBC
1. 3. 2007 15:00
Londýn - Daniel Radcliffe dělá všechno proto, aby se zbavil škatulky Harryho Pottera. Na jevišti londýnského West Endu se ukazuje nahý a kouří.
Foto: Reuters

Sedmnáctiletý mladík si za svoji profesi v dospělosti vybral herectví a prvním vážným krokem je role uklízeče stájí Alana Stranga v divadelní inscenaci Equus.

Hra Petera Shaffera z roku 1973 vypráví o chlapci, který je eroticky fixován na koně. Získala prestižní divadelní cenu Tony, byla zfilmovaná a získala tři nominace na Oscary.

Premiéra dopadla pro Radcliffa dobře: publikum v Gielgud Theatre aplaudovalo ve stoje, list The Guardian inscenaci odměnil čtyřmi hvězdičkami v pěti.

"Zapomeňte na ty lascivní debaty. Radclife dokázal, že je opravdový herec a že jeho výkony v Potterovi  nejsou jen filmové ani čarodějické kouzlo," píše list. Naráží také na to, že dřív než o čemkoliv jiném se mluvilo o tom, že Radcliffe je na jevišti nahý.

Foto: Reuters

Nová londýnská premiéra má kladné ohlasy i v dalších médiích, chválí ji i celebrity. "Smekám kloubouk před jeho statečným výkonen, na jevišti nebyl Radcliffe, ale Strand. Bylo by skvělé s Danielem někdy pracovat," prohlásil herec Christian Slatter.

Studio Warner Bros., které stojí to potterovskými filmy, mezitím vydalo prohlášení, ve kterém odmítá zprávy, že se mu Radcliffova účast v představení nelíbí.

A sám herec? "Samozřejmě jsem čekal, že se o tom bude mluvit," vrátil se ještě Radcliffe po premiéře k nahým scénám. "Kdybych si to nemyslel, byl bych fakt naivní. Ale není to důležitá součást hry jsou to maximálně čtyři minuty."

Radcliffe hraje čarodějnického učně od doby, co byly populární knihy J.K. Rowlingové poprvé přeneseny na filmové plátno - tedy od roku 2001. Zatímco v prvním díle vystupoval coby klučina, konec série jej zastihne jako mladého muže. 

Foto: Reuters

Ještě se nestalo, aby někdo spojil přechod z dětství přes pubertu až do dospělosti s jedinou filmovou rolí. Pokud někdo skutečně netrpělivě čeká na konec potterovské série, bude to nejspíše sám Radcliffe, pro kterého se role mladého čaroděje stala požehnáním i pohromou.

Poslední, sedmá kniha má vyjít 21. června. Autorka už přiznala, že některé hlavní postavy v závěrečné knize příběhů Harryho Pottera zemřou. 

"Vlastně doufám, že v tom umřu já. Myslím, že je to jediný způsob, jak autorka může celou sérii ukončit - a já si tak hezky melodramaticky užiju pěkné filmové umírání," říká mladý herec.

Klade si i otázku, jestli by Harryho existence měla smysl, kdyby svého protivníka, Lorda Voldemorta, zabil on sám. "Možná by měl jeden z nich zemřít jen tehdy, když umře i ten druhý."

 

Právě se děje

Další zprávy