Pyrotechnik Renner (ne)bude hrát agenta Bournea

Pavel Kroulík
22. 4. 2011 19:35
Nový film akční série bude jen volné pokračování
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V posledních letech to patří k nejčastěji aktualizovaným a nejsledovanějším zprávám ze světa filmu. Bude pokračování příběhů Jasona Bournea, který proměnil styl akčního žánru?

Režisér Paul Greengrass a herec Matt Damon oficiálně prohlásili, že s agentem trpícím ztrátou paměti po trojce skončili. Pak si podmínili, že návrat by byl možný, ale rozhodně by do něj nešli jeden bez druhého. Nicméně k pokračování nebyl žádný zásadní důvod. Jason Bourne paměť nalezl, pomstil se a žije spokojený život někoho, kdo odhalil tajnou organizaci.

Matta Damon jako Jason Bourne
Matta Damon jako Jason Bourne | Foto: Bontonfilm

Zásadní důvod pro návrat na plátna však měl Universal, kterému propadly velkofilmy Vlkodlak, Robin Hood, parodie MacGruber i Zelená zóna, další jinak povedený společný snímek Greengrasse a Damona. Studio potřebovalo zaručený hit a vsadilo tak na dalšího Bournea, kterému díl od dílu stoupaly zisky z kin (první díl The Bourne Identity celosvětově vydělal 214 milionů, druhý The Bourne Supremacy 288 a zatím poslední The Bourne Ultimatum 442 milionů).

Zadní vrátka

Přestože Greengrass ani Damon na pokračování nekývli, postupně se objevovaly přesnější zprávy, jak to s novým Bournem bude. Tedy že má mít tradičně tajnosnubný a nevýstižný název, tentokrát Bourne Legacy (Bourneovo dědictví). A že oproti spekulacím nepůjde o prequel, kdy je děj umístěn do minulosti před ostatní filmy (což je v posledních letech u dlouhých sérií poměrně častý způsob oživení).

Nyní studio Universal oficiálně odkrylo karty. Ve filmu The Bourne Legacy se v hlavní roli má představit Jeremy Renner. Matta Damona coby Jasona Bournea se tedy diváci nedočkají - ovšem proto, že půjde jen o volné pokračování nebo jakýsi spin-off známý spíš z televizních seriálů, kdy se jedna postava vydělí z původní série s vlastními příběhy.

Greengrass a Damon díky této odbočce stále mají otevřená zadní vrátka k vyjednávání o návratu. Spojovacím článkem s předchozími díly je naopak další zásadní jméno série: film napsal a bude režírovat Tony Gilroy, scenárista dosavadní bourneovské trilogie a režisér filmů Michael Clayton (s Georgem Clooneyem v hlavní roli) a špionážní komedie Dvojí hra.

Paul Greengrass
Paul Greengrass | Foto: Reuters

Práce na novém Bourneovi filmu mají začít v září, do kin má film přijít 3. srpna 2012. I Gilroy už potvrdil, že půjde o „bokovku". Prohlásil, že jakkoli se Damonův Bourne ve filmu neobjeví, nechává si otevřené dveře pro případné budoucí filmy s tímto hrdinou v hlavní roli.

"Nejsnazší je myslet na film jako na rozšíření nebo jisté odhalení," řekl. "Jason Bourne v tomhle snímku nebude, ale je naživu. A co se stalo v prvních třech filmech, je roznětkou toho, co se stane. Snažíme se vystavět legendu, širší prostředí,  širší konspiraci... Svět, který vytváříme, se rozšiřuje, vylepšuje a zve Jasona Bourna k návratu ," dodal.

Jeníček a komiksový hrdina

Název Bourne Legacy má i kniha Erica Lustabadera, který sérii převzal po zemřelém Robertu Ludlumovi. Studio si musí zajistit práva na zfilmování, byť zároveň naznačuje, že film nebude přímou adaptací.

Čtyřicetiletý Renner má na kontě dvě nominace na Oscara za filmy Město Bena Afflecka a pyrotechnické drama Smrt čeká všude. Podle některých zdrojů sice "jen" dostal finální nabídku na Bournea, podle dalších už ji ale přijal a měl by smlouvu podepsat v brzké době. Má hrát agenta z tajného vládního programu, který je ještě nebezpečnější než mozek vymývající program Treadstone, jenž zrodil Bournea.

Tony Gilroy
Tony Gilroy | Foto: archiv

V současné době natáčí film Hansel & Gretel: Witch Hunters. Komediálně akční thriller se odehrává 15 let po památném útěku Jeníčka a Mařenky z perníkové chaloupky a sourozenci nyní pracují jako lovci uprchlých zločinců. Do kin právě přišel komiksový snímek Thor, kde Renner hraje na pár minut postavu Hawkeye (která bude rozvinuta v jiných filmech podle marvelovských comicsů).

Před koncem roku se pak herec objeví v novém dílu další slavné agentské série, filmu Mission: Impossible - Ghost Protocol. Ve snímku Brada Birda  natáčeném i Česku by měl spolu s Tomem Cruisem šéfovat tým agentů.

To odstartovalo spekulace, že Cruise, jehož popularita pořád upadá, by mu po 4. dílu mohl předat svou ikonickou roli Ethana Hunta a série se dočká restartu. Pokud by se jeho nástupcem stal právě Renner, mohla by se M:I od efektní akce a nadsázky posunout k většímu realismu podobně jako James Bond po nástupu Daniela Craiga. Že by ovšem Renner hrál dvě výrazné agentské role v odlišných sériích, to se pak zdá až příliš nepravděpodobné - respektive šlo by o historický unikát.

Odlidštěný svět

Bourneovská trilogie z let 2002 až 2007 - jedničku režíroval Doug Liman - utržila v kinech téměř 950 milionů dolarů. Hlavně však zcela změnila styl akčního žánru. V době, kdy většina Hollywoodu byla v okouzlení zpomalenými rotujícími záběry a la Matrix a vylepšovala své filmy počítačovými triky, přišel Greengrass s nervním kvazidokumentárním stylem, k němuž patřilo snímání ruční kamerou.

Jeho styl diváky až fyzicky napojuje na emoce a vypětí osamělého hlavního hrdiny, který je neustále v pohybu. Zároveň v další rovině zachycuje nepřehledný a odlidštěný svět plný mocenských her a nových technologií, v němž se musí agent Bourne pohybovat.

Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře
Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře | Foto: Reuters

Greengrass byl původně zvažován jako režisér Watchmenů, ale nakonec ho nahradil Zack Snyder. Podle stále jen předběžných informací je nyní angažovaný v projektu They Marched into the Sun, což je adaptace knihy Davida Maranisse zasazená do období několika říjnových dní roku 1967 za války ve Vietnamu.

Pozornost je tu věnována dvěma událostem. První je bitva o Ong Tanh, kde američtí vojáci padli do léčky Vietcongu a utrpěli těžké ztráty. Druhou paralelně sledovanou událostí je vyvrcholení protestů na univerzitě Wisconsin-Madison proti společnosti Dow Chemical, která dodávala napalm pro americkou armádu. Američané označují sled těchto událostí jako "moment, který rozdělil národ".

Stejně tak se zatím jen mluví o tom, že Greengrass by měl režírovat remake sci-fi Fantastická cesta z roku 1966.

 

Právě se děje

Další zprávy