Prolistujte si, na jaké hity v létě půjdete do kina

Jiří Kropáček Kamil Fila Jiří Kropáček, Kamil Fila
10. 5. 2009 10:50
Filmové léto bude ve znamení Pottera a Transformers
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles -  Hollywood se zaměřuje na dvě období v roce: Vánoce a léto. Zatímco v Česku i jinde v Evropě návštěvnost kin v letních měsících většinou klesá, protože lidé míří na dovolené a prázdniny, v USA jsou chvíle volna naopak kinu zasvěceny podstatně častěji. 

Stejně jako v jiných letech, i letos čeká diváky příděl filmů, mezi kterými se často objevují pokračování dříve úspěšných hitů. A přes popsaný jev většinou rychle zamíří zamíří i do zbytku světa včetně českých kin - protože filmoví piráti nečekají a na podzim by už mohli mít potenciání zájemci hity na svých počítačích.

Letos je těch velkorozpočtových potenciálních trháků ještě o něco více než v letech minulých, takže bylo pro studia, distributory a kinaře složité sladit harmonogram premiér. Vybrali jsme pro vás dvacítku snímků, z nichž si všechny troufají překonat na tržbách magickou hranici 100 milionů dolarů.

Tradičně mají navrch snímky z oblasti fantastiky, ať už čisté sci-fi nebo různé kombinace fantasy a pohádek. Objevuje se i horor, konspirační thriller, akční lupičský film, 3D animák a několik komedií.

Podle ankety na serveru Moviefone.com je nejočekávanějším filmem léta šestý díl Harryho Pottera, následovaný novou verzí Star Treku a druhým dílem Transformers.

Foto: WB

Umělecky náročné filmy mezi letními hity nehledejme; distributoři si je nechávají až na sklonek roku, aby zůstaly lépe v paměti porotců a hlasujících v různých výročních anketách.

Pozn.: Uvádíme nejprve oficiální české distribuční názvy. V případě, že je uveden pouze anglický originál, znamená to, že film buď nebude mít žádný překlad, případně, že český distribuční titul ještě nebyl stanoven. Ohlášená data premiér se mohou měnit, primárně vycházíme z dlouhodobě nahlášeného plánu premiér amerických.

 

Právě se děje

Další zprávy