Producent Václava: Wong Kar-wai nás pochválil

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 6. 2008 10:30
Český film slavil úspěch na festivalu v Šanghaji

Praha - Úspěch na áčkovém festivalu v Šanghaji má za sebou Vejdělkův Václav. Příběh vesnického prosťáčka v podání Ivana Trojana si z čínské přehlídky odvezl cenu pro nejlepší herečku Emilii Vašáryovou a cenu za scénář.

V hlavní soutěži jedenáctého festivalu v Šanghaji soutěžilo šestnáct filmů z celého světa, Václav měl pět projekcí - prý s velkým ohlasem. V Šanghaji ho zastupoval herec Jan Budař a producent Jaroslav Bouček, který odpovídal na otázky Aktuálně.

Úspěch už vyvolal zájem v Maďarsku, Španělsku, Francii, na Taiwanu, v Brazilii, v Australii, v Německu, USA, Belgii, Korea, Japonsku i „domácí" Číně.

A podařilo se už Václava díky cenám prodat? Kam konkrétně a jak si tam vede?
Bezprostředně po obrovském úspěchu se ihned ozvalo mnoho distributorů z celého světa. Momentálně s nimi vyjednáváme. Kdo z těchto zemí film vezme do kina, videa nebo televize, zatím nevíme na 100 procent. Termín bude jistější po Karlových Varech, kde se s některými uvidíme osobně.

Jaké byly reakce na Václava, co se místnímu publiku líbilo a čemu třeba nerozumělo?
Těžko můžu říct, co se místnímu publiku líbilo a čemu nerozumělo, ale při závěrečném ceremoniálu, při předávání cen nám předseda poroty, slavný čínský režisér Wong Kar-wai, řekl, že scénář je nesmírně inteligentní a výkon Emílie Vášáryové v roli matky fascinující.

V čem vidíte rozdíl mezi áčkovými festivaly v Šanghaji, v Cannes a v Karlových Varech?
Festival v Cannes je klasický, na festivalu v Karlových Varech jsou nejlepší večírky a  Šanghaj má nejokázalejší a nejmonstróznější závěrečný ceremoniál.

Už je v Šanghaji cítit předolympijská atmosféra?
Šanghaj je nesmírně úchvatné město a olympijská atmosféra je cítit na každém kroku, ze všech billboardů a reklam vás stále oslovují nejslavnější čínští sportovci.

Film Václav - Ivan Trojan
Film Václav - Ivan Trojan | Foto: Aktuálně.cz

Chystáte s Jiřím Vejdělkem další snímek a prozradíte, o čem bude?
S Jiřím Vejdělkem chci pokračovat na dalších filmech s tématem prezidentských milostí, s ním a Markem Epsteinem začnu připravovat ještě jeden úžasný projekt, ale o něm Vám zatím nic neřeknu, protože jsem pověrčivý.

A jaké snímky připravujete s dalšími režiséry?
Mám rozpracované dva televizní seriály; Poste Restante režiséra Karla Smyczka a scénáristy Marka Epsteina a Jana Gogoly je asi v půlce natáčení. A na podzim bych chtěl začít točit pokračování Černých baronů - opravdu krásnou a vtipnou komedii, ale podrobnosti vám řeknu až těsně před natáčením.

 

Právě se děje

Další zprávy