Přichází Hannibal, největší filmový vrah

Jan Jarvis
22. 2. 2007 12:00
Praha - V kinech je čtvrtý snímek, který chce navázat na slávu Mlčení jehňátek. Kde se postava kanibala jemných mravů a vybrané chuti vzala?

Ačkoliv je fenomén lidožravého Hannibala spojován především s devadesátými léty, kdy jeho sláva rezonovala popkulturním světem, ve filmu se poprvé objevil ještě pět let před Mlčením jehňátek.

Postava pochází z v románu Thomase Harrise Red Dragon, který vyšel v roce 1981 a v roce 1986 byl poprvé zfilmován pod názvem Manhhunter s Brianem Coxem v roli Hannibala.

Byť se film nestal trhákem, významně upozornil na Harrisovo dílo a v roce 1991 vzniklo Mlčení Jehňátek s Jodie Fosterovou a Anthony Hopkinsem v hlavních rolích.

Snímek s rozpočtem 19 milionů dolarů získal pět Oscarů a téměř okamžitě se stal kultem s  řadou filmových momentů, které se zapsaly do historie. Mlčení jehňátek se řadí mezi nejčastěji parodované filmy, odkazy na Hannibala se staly nedílnou součástí globální popkultury.

Mrazivý thriller s kriminální zápletkou sleduje mladou, ještě studující příslušnici FBI Clarice Starlingovou, která ve věznici navštěvuje masového vraha, brilantního psychologa Hannibala Lectera. Jeho schopnosti a znalosti mají pomoci FBI dopadnout jiného masového vraha, který venku zabíjí ženy a stahuje je z kůže.

Podle Amerického filmového institutu je Hannibal v podání Anthonyho Hopkinse nejvýraznější zápornou filmovou postavou všech dob, kterou kromě chladné strnulosti charakterizuje i velmi specifický srkavý zvuk, který vydává. Hopkins ho přitom zpočátku dělal jen jako vtípek pro pobavení štábu; ani v nejmenším ho nenapadlo, že tím vytvořil ústřední motiv své postavy.

Foto: Aktuálně.cz

Ale i Coxův výkon v Manhunterovi snese ta nejpřísnější kritéria. Když bylo v přípravě Mlčení jehňátek, nabídku zahrát si ještě jednou Lectera odmítl. Atejně jako Robert De Niro, který měl podle některých zdrojů film i režírovat. A když Hannibala nechtěl hrát ani Gene Hackman, ujal se role Hopkins.

Postavu Clarice Starlingové měla původně hrát Michelle Pfeiferová, ale i ta ji nepřijala, a dala tak skvělou příležitost Jodie Fosterové. Její role se prý později stala předlohou pro postavu agentky Scullyové ze seriálu Akta X.

Režisérem Mlčení jehňátek je Jonathan Demme (m.j. režisér Philadelphie) a stejně jako oba hlavní herci i on za svou práci získal Oscara.

Úspěch filmu se měl zopakovat přesně za deset let v roce 2001, kdy se druhého dílu Harrisovy knižní trilogie zhostil Ridley Scott. Hannibala opět skvěle zahrál Anthony Hopkins, Jodie Fosterovou nahradila Julianne Mooreová a jednu z rolí si zahrál i Gary Oldman.

Na další oscarovou žeň nedošlo, ale Hannibal trumfnul první díl,  co se komerčního úspěchu týče: 273 milionů dolarů v tržbách Mlčení jehňátek překonal o dobrých osmdesát milionů a vše naznačovalo, že Hollywood sáhne i po filmové adaptaci knihy, která Mlčení a Hannibalovi časově předchází.

Snímek Červený drak, v podstatě remake Manhuntera, opět s Hopkinsem v hlavní roli zaznamenal nejmenší zájem diváků; přesto dvousetmilionová tržba byla lodivody filmového průmyslu považována za signál, že fenomén Hannibala není mrtev. A tak se tři roky po Červeném draku do kin dostává čtvrtý a zdá se i poslední díl dobrodružství nejslavnějšího filmového kanibala.

Snímek sleduje dětství a mládí mladého Hannibala, který tak dostane na plátně nebývalou porci pozornosti. Snímek režíroval Peter Webber, autor velmi podařeného filmu Dívka s perlou se Scarlett Johanssonovou. A scénář k této psychologické sondě do jedné z nejkomplikovanějších filmových postav všech dob napsal sám Thomas Harris, autor knižních předloh ke všem Hannibalovým filmům.

"V Mlčení jehňátek byl Hannibal na plátně asi osmnáct minut. V tomhle filmu má devadesát procent prostoru. A co víc - v předchozích filmech přichází na scénu jako zrůda. Pro mne je zajímavé vidět, jak se stal tím, čím je," říká režisér.

Hody natáčené v pražských ulicích mohou začít.

 

Právě se děje

Další zprávy