Příběh Lidic bude národní film, věří producent

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 8. 2008 23:24
Česko uvidí tři české snímky z 2. světové války
Lidice
Lidice | Foto: Czechtourism

Praha - Čeští diváci i kritici často žehrají, že český film nabízí jen vztahové komedie, a například historické látky tu poslední dobou nevznikají.

Se zlepšující se situací Fondu kinematografie, který podle nové politiky bude udílet víc peněz menšímu množství projektů, ale začínají vznikat i výpravnější a "vážnější" filmy.

Po velmi navštěvované Bathory se teď chystají hned tři snímky z druhé světové války. Už v září bude mít premiéru Marhoulův Tobruk o skupině československých vojáků v tuniské poušti. Za finančního přispění fondu se natáčí i Najbrtův Protektor, drama české herečky za protektorátu.

Foto: Aktuálně.cz

A do éry protektorátu, k jedné z nejtragičtějších událostí českých dějin, se chce vrátit i další ambiciózní projekt, film Lidice. Významné místo v něm stejně jako v Protektorovi bude mít atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Právě úspěšný atentát československých parašutistů z 27. května 1942 stál u počátku vystupňování nacistického teroru v protektorátu Čechy a Morava.

Když Heydrich 4. června 1942 podlehl zraněním, byly Lidice pro výstrahu nacisty, vedenými K. H. Frankem, vypáleny a srovnány se zemí; jejich obyvatelé byli vyvražděni nebo odvlečeni do koncentračních táborů

Scénář Lidic napsal Zdeněk Mahler, který za něj letos získal Cenu Sazky na Českém lvu. "Oslovil jsem pana Mahlera hned v zákulisí ještě během ceremoniálu, byl zrovna nervózní, jestli tu cenu dostane," vzpomíná Adam Dvořák, který by film měl produkovat společně se společností AQS, která už nejen v Česku slavila úspěch s Anglickým králem.

"S nadsázkou říkám, že to je příběh tří sukničkářů," říká Dvořák. "První si vymyslel historku, že je odbojář, aby byl zajímavý před svou milenkou. Když se jí chtěl zbavit, tak jí napsal, že se musí zrovna nějakou dobu skrývat," popisuje první postavu - dělníka Václava Říhu, jehož tragikomický příběh i podle historie stál u základu vypálení Lidic.

Druhým hrdinou je jediný muž, který vypálení Lidic přežil - protože zrovna seděl ve vězení za vraždu svého syna, kterého zabil v hádce kvůli své milence.

Třetím hrdinou je pak sám Heydrich. "Kvůli pletkám se ženami ho vykázali z armády, kterou pak začal nenávidět."

Dvořák by byl rád, kdyby Lidice v Česku zapůsobily podobně jako v Polsku Wajdova Katyň. "Chtěl bych, aby Lidice byly takovým národním filmem. Nebude to ale válečný film pro hrstku válečných nadšenců," brání Lidice s tím, že by na ně rád přilákal i ženy.

Alice Nellis
Alice Nellis | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Možná i proto bude nakonec na režisérské sesli sedět Alice Nellis. V souvislosti s Lidicemi se původně mluvilo o Agnieszce Holland nebo Jiřím Svobodovi.

Pro režisérku snímků Ene Bene, Výlet či Tajnosti to bude první filmový výlet do historie. "Alice umí vztahové věci, které jsou ženám bližší. Chceme jim v tomto ohledu jít naproti, měl by to být film pro všechny," říká producent

Lidice jsou zatím ve fázi úprav scénáře; ani obsazení ještě není známo. Točit se budou za rok na podzim, do kin by měly přijít v září 2010.

S ohledem na výpravnost počítají s rozpočtem 65 milionů korun. "Peníze na film sháníme i venku, jinak je to neufinancovatelné," uzavírá Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy