Překvapený režisér filmu o atentátnících

ČTK, kul
17. 1. 2006 19:00
Los Angeles - Nejpřekvapenějším mužem při udělování Zlatých glóbů byl zřejmě palestinský režisér Hany abú Asad.

Jeho snímek Ráj teď (Paradise Now), který pojednává o dvou sebevražedných atentátnících, zvítězil v kategorii filmů mluvených jinou řečí než anglicky. Zlatý glóbus dává titulu šanci i na Oscara, na nějž palestinský film ještě nikdy nebyl ani nominován.

Abú Asad žije v Nizozemsku, ale teď si prý hledá dům v Hollywoodu. Když jel na udělování glóbů, počítal podle svých slov s tím, že se Ráji moc povede, stejně jako jeho komedii Kung Fu Hustle při udělování cen amerických filmových kritiků. 
 
Natáčení Ráje, který se promítal i na festivalu v Karlových Varech, podpořil také Izrael; filmovalo se u Nábulusu na západním břehu Jordánu. Palestinští radikálové tam pro výstrahu nakrátko unesli jednoho z Asadových spolupracovníků. Radikální skupiny měly obavy, že film bude k jejich aktivitám příliš kritický.

Inspirace pro následovníky

Tvůrci chtěli podle svých slov divákům objasnit, v jakém prostředí a atmosféře se sebevražední atentátníci rodí. Hlavními hrdiny jsou dva automechanici, kteří se rozhodnou zabít sebe a další lidi.

Jedna scéna se odehrává v obchodu s videonahrávkami. Při zběžném pohledu mohla být filmována kdekoli na světě, ale v této prodejně jsou jen záznamy, které těsně před útoky natočili sebevrazi. Většinu z nich jako inspiraci pro následovníky. Pro Palestince jsou tato videa totéž co pro Američany karty s oblíbenými basketbalisty.

Abú Asad tvrdí, že motorem sebevrahů je bezmoc, ale nechce prý nikomu vnucovat svůj názor. "Cena mne překvapila. Ukázali jsme zde pohled, který nás všechny děsí," řekl, když přijímal Zlatý glóbus.

 

Právě se děje

Další zprávy