Potter v kinech zkusil nové kouzlo. Čaruje i na webu

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 7. 2007 20:30
Český distributor se zlobí. Povolal na pomoc policii
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Za první víkend vydělalo páté pokračování dobrodružství Harryho Pottera v amerických kinech 77,4 milionu dolarů a vyšvihlo se na první místo žebříčku. Výsledek na předchozí čtyři díly nestačí: o prvním víkendu vydělaly od 88,4 do 102,7 milionu dolarů.

Všechny ale startovaly v pátek, zatímco nový Potter byl uveden do kin ve středu. A od té doby má na kontě už 140 milionů dolarů. Podle Mojo ho tak výsledek staví hned na šesté místo žebříčku nejvýdělečnějších filmů za prvních pět dní.

Dalších 190,3 milionu dolarů si čarodějnický adolescent připsal v 44 zemích, kde vstoupil do kin minulý týden. Na zteč českých kin se Harry Potter chystá ve čtvrtek, k vidění bude i ve verzi pro kina Imax, která nabízí závěrečnou bojovou sekvenci v 3D verzi.

Svými výsledky Harry o víkendu překonal Transformers, kteří bodovali v amerických kinech minulý týden - ďábelští automobiloví roboti za tento víkend vytáhli z peněz filmových diváků 36 milionů dolarů a celkem mají na kontě 223 milionů.

 "Je přece půlka léta, tak jsme si řekli, proč neodstartovat dřív, když mají děti prázdniny," vysvětluje nový krok šéf distribuce Warner Bros Dan Fellman. A poprvé byl Harry Potter uváděn do amerických kin právě v létě. První, druhý a čtvrtý film měly premiéru v listopadu, třetí pak na začátku června.

Diváky ale očividně nová taktika trochu zmátla a rekordy prvního víkendu ani série se nekonaly. V USA přitom Potter odstartoval v rekordním počtu 4285 kin, kde se promítal na více než devíti tisících pláten.

Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně
Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně | Foto: Aktuálně.cz

Distributor nicméně považuje výsledky za uspokojivé. "Fénixův řád vydělal za pět dní víc než kterýkoliv z prvních tří dílů za celý první týden a dostal se skoro na úroveň čtvrtého dílu, který za první týden vydělal 146 milionů dolarů,"  říká Fellman.

Distributoři mají i první problémy. Jak se dalo čekat, na internetu se už objevila pirátská kopie. Byla pořízená v zahraničí je přístupná už několik dnů. Ztráty kopie distributor odhaduje jen u nás v řádu desítek milionů korun. Horečku kolem Harryho Pottera ale určitě zvedne sobotní vydání poslední, sedmé  knihy série - Harry Potter and the Deathly Hallows.

"Vydání knihy odstartuje potterománii," věří Paul Dergarabedian, ředitel Media By Numbers. "S knihou v ruce se diváci hned vydají do kin."

Harry Potter a Fénixův řád, pátý díl úspěšné série, je adaptací dosud nejobsáhlejší knihy J. K. Rowlingové. Harry Potter se v něm s pomocí komanda spolužáků zvaného Brumbálova armáda a tajného sdružení kouzelníků Fénixův řád utká s pomahači lorda Voldemorta, které vede Lucius Malfoy.

Harry Potter a Fénixův řád: Evanna Lynch, Rupert Grint, Emma Watson, Daniel Radcliffe a Katie Leung
Harry Potter a Fénixův řád: Evanna Lynch, Rupert Grint, Emma Watson, Daniel Radcliffe a Katie Leung | Foto: Reuters

Boj Harry vede i na školní půdě, kam na místo učitelky obrany proti černé magii ministerstvo dosadilo Dolores Umbridgeovou, koťátka a růžové kostýmky milující osobu, která na škole zavede tvrdý režim. A jednoduché to Harry nemá ani se svou milovanou spolužačkou Cho Changovou. Na to se už těší fanynky Daniela Radcliffa.

Režie pátého dílu se ujal David Yates, dosud známý spíše jako autor britských televizních filmů. Producenti jsou s ním očividně spokojeni: už teď se tak ví, že Yates se ujme i režie šestého dílu Harry Potter a Princ dvojí krve.

 

Právě se děje

Další zprávy