Porno i osvěta, hodnotí důchodci film Sedmé nebe

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 10. 2008 14:30
Německý snímek mapuje sexuální život seniorů

Praha - Vedle 46 kopií, v kterých tento týden vstupuje do kin Hřebejkův Nestyda, je německý film Sedmé nebe se dvěma kopiemi pouhým trpaslíkem . Jeden z vítězů canneské sekce Un Certain Regard ale ohromuje tím víc.

Film režiséra Andrease Dresena, autora snímků Láska na grilu či Léto v Berlíně, je pozoruhodnou lovestory dvou důchodců, jež otevírá tabuizovaná témata vztahu a nevěry mezi starými lidmi i sexu v pokročilejším věku.

„Stáří se pojímá často velmi zjednodušeně - nákupy, nemoci, vzpomínání, hon za slevami a tak podobně," říká Jiří Šebesta ze společnosti Aerofilms „Ale stáří může být i o lásce, vztazích, sexu a dalších běžných věcech, které si podvědomě  spojujeme pouze s mládím. To odhaluje film Sedmé nebe."

Sedmé nebe
Sedmé nebe | Foto: Aerofilms

Film vypráví o náhle probuzené milostné touze a vášni mezi dvěma důchodci, vdanou Inge a vdovcem Karlem. Milostný trojúhelník doplňuje manžel Inge, Werner.

Sedmé nebe se nevyhýbá velkým emocím ani sexuálním scénám: ty nejsou šokující explicitností, působí naopak velmi decentně, ale spíš tím, že ukazují sexuální vztah ve starší generaci. Všechny hlavní postavy jsou senioři nad 65 let.

Testovací generace

Aerofilms u příležitosti uvedení do kin přichystala testovací projekci filmu pro publikum nejkonzervativnější - tedy pro diváky ze starší generace věkem blízké dvojici hrdinů.

Stovka diváků od 57 let shlédla s předstihem film a vyplnila dotazníky. „Dotazníky nakonec vyplnilo 72 lidí ve věku od 57 do 93 let, z toho 10 mužů, zbytek žen," říká mluvčí Aerofilms Nora Eckhardtová.

Přes místy až nemilosrdné vyznění a jeho velmi reálné znázornění života seniorů prý většina diváků odcházela spokojena.

„Z projekce odcházelo s negativními emocemi - hlavně kvůli naturalistickým scénám - pouze deset diváků," dodává Eckhardtová.

Sedmé nebe
Sedmé nebe | Foto: Aktuálně.cz

Senioři podle odpovědí mají pocit, že téma stáří nemá v médiích ani v uměleckých dílech příliš velký prostor.

„Bojí se neúspěchu. O starých lidech se nechce hovořit, psát, ani filmovat," odpověděl jeden z respondentů. Další souhlasí: „Všude kolem je adorace mládí, média posílají staré do šrotu."

Jak vypadám, je normální

Pocity seniorů potvrzuje i Renáta Sedláková z katedry žurnalistiky na FF UP v Olomouci, která se specializuje na problematiku médií.

„Množství prostoru věnovaného ve zpravodajství starší generaci nedosahuje podílu seniorů v české populaci ani zdaleka," říká s tím, že média o seniorech informují ve velmi omezeném okruhu  témat.

„Senioři získávají pozornost médií ve chvíli, kdy se stanou obětí vychytralých zlodějů, jako účastníci dopravních nehod, zatoulaní dědečkové nebo důvěřivé stařenky, které slaví životní jubilea," říká Sedláková. Témata spojená s jejich každodenním životem, zájmy nebo aktivitami jsou v českém zpravodajství zcela okrajová.

Foto: Aktuálně.cz

Není divu, že film Sedmé nebe přes svůj zdánlivě šokující charakter české seniory potěšil. „Mladí si myslí, že láska (sex) pro staré není důležitý, ale opak je pravdou," řekl jeden po projekci.

Další dodávají, že je o opravdovém životě seniorů a že v šedesáti člověk žije mnohem mladistvěji.

„Tento film byl výjimečně realistický, ale raději mám Svěráka - v tomto věku potřebuji optimismus," napsala jedna z divaček nejspíše ve vzpomínce na Svěrákovy Vratné lahve, které byly označovány za film, který přitáhl do kin nejstarší generaci.

Sexuální scény přesto některé důchodce překvapily. Jeden je rovnou nazval pornem, jiný napsal, že „není "apetitlich" dívat se na staré. Přesto lze ocenit i osvětovou rovinu snímku.

„Potěšilo mě, že to, jak vypadám, je normální. Při pohledu do zrcadla jsem měla dojem, že je to bída. Ve filmu byly nahé scény nejdříve překvapivé, pak v průběhu děje přirozené."

Senioři si ale sebekriticky myslí, že pro mladé publikum film není zajímavý. „Nemohou rozumět mentalitě seniorů," řekl jeden z nich. Jiný ale oponoval. „Měli by vědět, že i staří lidé potřebují lásku."

„Určitě je i pro mladé. A možná hlavně pro ně," říká Šebesta. Staří podle něj vědí, jaký je život ve stáří, ale mladí nemají nejmenší tušení.

„Často automaticky předpokládají, že po 50. až 60. roku už člověk tělesně ani emočně nežije. Je to horizont, za kterým mladí tuší jen rovně posekaný trávníček, ale on je tam často vodopád a ....velmi živý les."

Film si českou premiéru odbyl 4. října za účasti představitelky hlavní ženské role Ursuly Werner v rámci festivalu Der Film; do kin vstupuje 9. října.

 

Právě se děje

Další zprávy