Piráti pořád drží kasu. Ale rekordy asi nebudou

kul, Reuters, BBC
4. 6. 2007 11:00
Jack Sparrow našel nového soupeře: zbouchnutou manažerku
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

Los Angeles - Třetí díl Pirátů z Karibiku je i po druhém víkendu na čele žebříčku návštěvnosti amerických kin. Poměrně hravě si poradil se třetím pokračováním Shreka, ale oba se zatím v letním souboji třetích dílů osvědčených hitů divají na záda Spider-Manovi.

Komiksová adaptace má měsíc od premiéry na kontě 844 milionů dolarů a zdá se, že míří za titulem největšího letošního blockbusteru. Už při startu na začátku května zdolal víkendový rekord se sumou 151 milionů a v záloze je už jen pátý Harry Potter.

Naopak mírné zklamání přinesl tvůrcům Shrek Třetí. Skoro tři týdny od premiéry vysbíral zelený obr po světě 277 milionů dolarů. Po skvělém začátku - za úvodní víkend 122 milionů -  totiž přišel propad. Možná zaviněný i nepříliš nadšenými kritikami, které si stěžují, že třetí díl animované pohádky už není tak vtipný.

Uplynulý víkend navíc Shrek nečekaně podlehl i komedii Knocked Up, ve volném překladu Zbouchnutá. Snímek o ženě posedlé kariérou, která otěhotní s jakýmsi budižkničemu, vydělal za první víkend 29 milionů dolarů a skončil na druhém místě hned za Piráty, kteří vydělali 43 milionů dolarů.

Celkem mají na kontě 625 milionů, z toho 408 mimo Ameriku. To jsou samozřejmě fantastické tržby, jenže třetí díl dobrodružné rodinné ságy s podtitulem Na konci světa chtěl víc - kasovní rekordy. A ty mu uplavaly. Producenti šestákového, ale výpravného příběhu o pirátské lodi a jejím kapitánovi Sparrowovi si dělali zálusk minimálně na pokoření úspěchu, kterého dosáhli s druhým dílem. Ten vydělal přes miliardu dolarů.

A toho už třetí díl asi nedosáhne. Sice dosud vydělal v amrických kinech 217 milionů, ale druhý díl měl stejnou dobu od premiéry na kontě o sto milionů víc.  Stejné to bylo i s premiérových víkendem. Třetí Piráti ho podle očekávání vyhráli a vydělali 126,5 milionů dolarů; jenže předchozí Truhla mrtvého muže za tu samou dobu získala o deset víc.

Zatímco první díl byl oslavován jako návrat pirátského žánru a druhý spíš zatracován jako pokračování bez nápadů a hlavně bez konce, ve třetím díle dobrodružství mají Johnny Depp jako výstřední Sparrow, Keira Knightley, Orlando Bloom a kytarista Keith Richards zatím rozporuplné recenze.

Kladné minimálně oceňují, že se celý spektákl podařilo zdárně dotáhnout do konce; opačné soudí, že nejnovější atrakce už je příliš nablýskaná. "Mělo by se to spíš jmenovat Piráti z Karibiku: Na konci s humorem," píše magazín Time. "Třetí pirátská plavba by mohla být nabízena jako největší, nejhlasitější a druhá nejlepší (nebo druhá nejhorší) z celé trilogie," dodává Variety k novému Verbinského snímku.

Ten stojí i za předchozími dvěma díly a podle mnohých dokazuje vyčerpání současného Hollywoodu. Studio Walt Disney s Piráty sáhlo po tématice, kterou nabízejí jeho zábavné parky a byla oblíbeným námětem předválečných rodokapsů. Jak se zdá, po sto letech a vedle komiksových hrdinů přichází s piráty renesance nízkého žánru ve vysokém filmovém zpracování.

 

Právě se děje

Další zprávy