Piráti plují na konec světa. Možná ne naposled

jps, hej
23. 5. 2007 9:00
Ve čtvrtek se Češi dočkají třetího pokračování Jacka Sparrowa
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Piráti z Karibiku vytáhli kotvy stejně jako loni v americkém Disneylandu za účasti hlavních hvězd. Po Shrekovi a Spider-Manovi další komerční hit léta zaplaví světová kina 23. května. V Česku startují s podtitulem Na konci světa jen o den později v počtu třiačtyřiceti kopií.

Tvůrci utnuli děj Truhly mrtvého muže v okamžiku, kdy se krásná Elizabeth (Keira Knightley) a sličný Will (Orlando Bloom) přidali ke kapitánovi Barbossovi (Geoffrey Rush). Toho sice Jack Sparrow alias Johnny Depp  v prvním díle zabil, ale to v hollywoodských filmech není velká překážka.

Piráti z Karibiku: Na konci světa - Sao Feng (Chow Yun-Fat)
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Sao Feng (Chow Yun-Fat) | Foto: Falcon

A tak se tahle trojice společně vydává až na konec světa, aby tu zachránila Jacka Sparrowa z pasti.  Lord Beckett se totiž zmocnil bájné lodi Bludný Holanďan i jejího kapitána Davyho Jonese a je třeba se mu postavit.

"Když jsme se s Jackem loučili, zrovna mizel ve chřtánu krakena. Na začátku nového dílu se ocitá v říši Davyho Jonese, což je taková pokročilá verze očistce," říká Johnny Depp alias Sparrow, na kterém stojí úspěch celé série.

Druhý a třetí díl natáčel režisér Gore Verbinski po úspěchu jedničky souběžně; po uzavřeném úvodním filmu jsou druhá a třetí část pojaty jako jedno velké epické dobrodružství a diváci čekají, jak tvůrci dotáhnou často jen naznačené motivy.

"Nikomu nedoporučuji točit dva filmy zároveň," nechal se během natáčení slyšet režisér. "Nemyslím si, že bychom to nezvládli, ale je to čiré šílenství".

Ačkoliv kritici se shodli, že druhý díl je o poznání slabší než první, filmové davy po celém světě byly opačného názoru a snímek vydělal skoro dvakrát tolik. První Piráti uloupili v kinech 653 milionů dolarů, druhý díl se posunul přes magickou miliardu dolarů. Velmi dobře si vedli i v českých kinech

Jedním z taháků je kromě věčně se šklebícího Johnyho Deppa také Keira Knightley, které postava Elizabeth pomohla odstartovat kariéru. Bruckheimer s Verbinskim vzali na palubu i několik nových tváří. V roli Sparrowova otce se skutečně objeví kytarista Keith Richards, herecká superstar Chow Yun-Fat si zahrála pirátského kapitána Sao Fenga ze Singapru - kam příběh diváky kromě známých interiérů pirátských lodí a exteriérů exotických ostrovů zavede.

Přímo na ostrově Grand Bahama filmaři zbudovali napodobeninu Singapuru z počátku 18. století a protože k dílu přistupovali s  nestřídmou hollywoodskou horlivostí, postavili na čtyřicet domů. S podobnou okázalostí se pustili do efektů a masek.

Maskéři stejně jako u předchozích dvou dílů měli plné ruce práce, proměňovali civilní bytosti v plejádu pirátů, vojáků a příšer. "Myslím, že v okamžicích maximálního nasazení jsme měli jenom na lidi ve vedlejších rolích asi pětačtyřicet maskérů," říká jejich šéf Ve Neill.

Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa | Foto: Falcon

Velkou pozornost tvůrci pochopitelně věnovali velkolepému finále, při kterém dojde na umění týmu trikových specialistů Johna Knolla, Hala Hickela a Charlese Gibsona z Industrial Light + Magic, kteří si za druhý díl odnesli Oscara. Nicméně autoři kombinovali vizuální efekty se skutečnými mechanickými triky, stejně jako autor Spider-Mana Sam Raimi.

Že nastane další pirátománie, o tom pochybuje málokdo. Autoři tradičně dělali drahoty a dávkovali, aby vyrobili "kult očekávání".  "Trojka už nepotřebuje velkou kampaň, diváci tu značku  velmi dobře znají," říká Jan Bradáč z distribuční společnosti Falcon.

Na internetu se už vyrojily spekulace o případném čtvrtém pokračování. Johhnymu Deppovi se prý v roli Jacka Sparrowa tak zalíbilo, že by si ji klidně zahrál znovu, a nejen jednou. A třetí díl k tomu podle prvních ohlasů vytváří dost prostoru.

 

Právě se děje

Další zprávy