Piráti bodují i v Česku. V mezích možností

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 5. 2007 12:10
Jack Sparrow vyhrál víkend, ale kina nevyplavil
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa | Foto: Falcon

Praha - Podle očekávání se po premiérovém víkendu na špici českého žebříčku vyšvihl třetí díl Pirátů z Karibiku. Nová dobrodružství kapitána Jacka Sparrowa o víkendu v kinech vidělo skoro 84 tisíc Čechů a film v Česku za víkend vydělal 10 milionů korun. Třetí Piráti se v českých kinech promítají v rekordním počtu 43 kopií.

Na druhé Piráty ale třetí díl nemá -  ti před rokem o prvním víkendu utržili téměř 14 milionů korun a vidělo je 111 tisíc diváků. A na český rekord to už vůbec nestačí.

Ten od roku 2004 drží třetí pokračování Pána prstenů, na které přišlo 149 tisíc diváků; následuje ho další tolkienovský přepis Dvě věže  a Harry Potter s Ohnivým pohárem. I na dalších místech jsou zahraniční snímky. Pán prstenů: Společenstvo prstenu a právě Truhla mrtvého muže.

Až na šestém místě historické tabulky je první český film: Vratné lahve otce a syna Svěrákových vidělo na jaře 107 362 diváků. Tím jejich komedie překonala dosavadní rekord návštěvnosti českých snímků, který držel z ledna Menzelův Anglický král.

Celkově ovšem mají Piráti nakročeno k dobré navštěvnosti. Předchozí díly v českých kinech vidělo 349 528, respektive 575 630 lidí.

Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

Česká kina tak odrážejí situaci v těch světových - kde ovšem milionové tržby nejsou v korunách, ale v dolarech. I tady Piráti podle očekávání vedou aktuální tabulku návštěvnosti kin. Za první víkend vydělali 126,5 milionů dolarů, ale rekordy z toho nejsou. 

Zálusk na zlomení prvního víkendu v Americe ani ve světě třetím Pirátům nevyšel - tenhle rekord nově drží Spider-Man 3 s 151 miliony dolarů. A dokonce i předchozí pirátské dobrodruzstvi Truhla mrtvého muže za tu samou dobu získalo o deset milionů víc.

Na druhém místě aktuálního českého žebříčku se za Piráty drží Alice Nellis s filmem Tajnosti. O víkendu ho vidělo kolem 10 tisíc diváků, celkem jich má na kontě 36 tisíc. Na třetím místě jsou pořád Vratné lahve - tržbami už překonaly hranici 100 milionů korun a příští týden přivítají miliontého diváka. Na páté místo za Spider-Mana klesl další český film - Bestiář Ireny Pavláskové.

Kina už se ale chystají na další potenciální rekordmany. Tento týden má premiéru film Roming od autora Účastníků zájezdu Jiřího Vejdělka a v polovině června se do českých kin chystá i "obří zelená pokladnička" - Shrek Třetí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy