Piráti bodují: comicsový hit Wolverine unikl na web

Kamil Fila Kamil Fila
2. 4. 2009 13:35
Filmu chybí některé triky, fanoušci už hodnotí příběh

Los Angeles - Pamatujete si, jak několik měsíců před premiérou měl kamarád kamaráda vašeho kamaráda zaručeně poslední díl Pána prstenů stažený z internetu. Inu, neměl.

Pamatujete si, že dva dny po premiéře libovolného hollywoodského trháku jste doma mohli mít celý film nahraný z kina ve špatné kvalitě, s bonusem trčícího účesu v dolním rámu plátna a soundtrack obohacený o šustění popcornu a srkání coly brčkem? Běžná věc.

Ale aby z Hollywoodu unikl na síť očekávaný film měsíc před oficiální premiérou, to nemá srovnatelný precedens. Stalo se to až nyní studiu Fox, z nějž někdo vynesl ven poslední díl comicsové série X-Men (uveden bude do kin v rozmezí 29. dubna a 1. května po celém světě).

Foto: Aktuálně.cz

X-Men Origins: Wolverine je již čtvrtým snímkem série, jež vznikala s tříletými odstupy - 2000, 2003 a 2006. Ale jeho děj časově předchází všechny tři díly. Soustředí se především na postavu nejpopulárnějšího mutanta, Wolverina, jehož hraje novopečený oscarový průvodce Hugh Jackman.

Vysoce kvalitní kopie byla nahrána v balíčku několika souborů na víc internetových stránek věnovaných výměně videí. Během úterka si film stáhlo přes 75 tisíc uživatelů a nepochybně je lavinově šíří dále.

Množí se nyní spekulace, nakolik tato aféra může film komerčně poškodit. V této sezóně má totiž beztak ztíženou pozici - bude muset bojovat o přízeň publika se Star Trekem, Transformers 2, Terminátorem 4, a navíc musel být výrazně přetáčen a přestříháván. Po původně najatém režiséru Gavinu Hoodovi nastoupil veterán Richard Donner, aby paradoxně film přiblížil víc mladšímu publiku.

Během úterka a středy se po masivní vlně stahování na Wolverina objevily stovky online uživatelských recenzí (včetně českých). Jsou sice převážně pozitivní až nadšené, zároveň mnozí čtenáři považují tuto kauzu za proboření dosavadních tabu.

Film má stále ještě nedodělané některé trikové scény a hodnocení jeho kvalit je tudíž neadekvátní. K vidění jsou holá zelená pozadí či dráty, na nichž jsou herci zavěšeni v akčních scénách.

Studio Fox rovněž v nejnovějším prohlášení tvrdí, že v uniklé kopii chybí některé scény, které budou ve finální verzi. I z tohoto důvodu může být mylný dojem některých diváků, kteří si odnesli z pirátské verze; častým tvrzením totiž je, že film je chvílemi až příliš rychlý a hodně se skáče v ději.

Případ znovu rozvířil diskusi o přípustnosti či neetičnosti filmového pirátství. Nicméně dosavadní statistiky nenapovídají nic o tom, že by filmový průmysl na rozdíl od hudebního v krizi; na filmy se chodí naopak víc než v předcházejících několika desetiletích.

X-Men: Poslední vzdor - mutant Angel
X-Men: Poslední vzdor - mutant Angel | Foto: Bontonfilm

Panuje běžná uživatelská praxe, vidět film v horší pirátské kopii, poté jít na film do kina, poté si opět stáhnout film již v DVD kvalitě a nakonec si koupit speciální bonusovou edici. Lidé, kteří film zhlédnou pouze v pirátské verzi, by nejspíš na film do kina nešli tak jako tak.

Ovšem dívat se na nehotový film v jinak dokonalé technické kvalitě měsíc před premiérou? Není to již příliš, ptají se i jinak protřelí stahovači filmů?
Na pirátské kopii není viditelný časový kód, jaký mají pracovní verze filmu, ani vodoznak studia, pouze na začátku filmu je značka Rising Sun Picture a datum 2. března 2009.
Dotyčná australská společnost se zaměřuje na výrobu speciálních efektů a momentálně pracuje také na čtvrtém dílu Terminátora. Nicméně neexistují dosud žádné přímé důkazy, že by společnost byla do úniku filmu na síť nějak zapletena.

Studio Fox každopádně vydalo prohlášení, v němž oznamuje, že do pátrání po zločincích, jež ostře hlídaný film odcizili, zapojují FBI a komisi MPAA, a budou tvrdě postihovat zdrojové stránky, které film poskytly do oběhu.

Zároveň představitelé studia poděkovali fanouškovským stránkám, které zločin odsoudily a vyhlásily solidární bojkot pirátské verze.

 

Právě se děje

Další zprávy