Občan Havel přikulil Wendersovi na Febiofestu Kristiána

Kultura Kultura, Red Kul
26. 3. 2009 21:00
Na Andělu začal tradiční filmový festival
Wim Wenders
Wim Wenders | Foto: Wiki

Praha -  Trojice filmů zahájila ve čtvrtek letošní ročník festival v multikině Village Cinemas Anděl letošní pražskou část festivalu Febiofest. Devítidenní maraton, na kterém bude k vidění 214 filmů z 58 zemí, odstartoval thriller International Toma Tykwera, oscarový Předčítač Stephena Daldryho a dokument Občan Havel přikuluje spisovatele a scenáristy Jana Nováka.

Snímek s podtitulem „akční film o lásce k pivu" přibližuje především okolnosti vzniku Havlovy hry Audience. Novák ho snímek natočil se synem Adamem převážně v Trutnově, kde Havel pracoval v pivovaru. Nabídne výpovědi tehdejších estébáků i okolnosti vzniku slavné nahrávky, na které účinkuje sám Havel s Pavlem Landovským.

Zahájení se sice k jeho lítosti nezúčastnila Bohdalka, ale přišel sám exprezident a jako tradičně vlakem dorazí režisér Wim Wenders - první z letošních slavných hostů  tu převzal právě od Havla čestného Kristiána.

"Jsem velmi dojat, že toto ocenění jsem převzal z rukou Václava Havla. Muže, jehož umělecké tvorby si hluboce vážím. Cením si ho i z morálních hledisek," řekl Wenders. Tento přední evropský filmař a současný prezident Evropské filmové akademie.

Překvapen byl autor Nebe nad Berlínem i z podoby ceny: "Vůbec jsem netušil, že Kristián je vlastně anděl a že mi ho dáváte na místě, které se jmenuje Anděl. Kdo zná moje filmy, ví, co to pro mě znamená."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na závěr festivalu bude stejně oceněn režisér Mike Leigh, jehož film Happy-Go-Lucky právě vstupuje do českých kin. Ttradičně budou uděleny ceny české kritiky Kristián nejlepšímu českému hranému, dokumentárnímu a animovanému filmu roku 2008. Poprvé se bude udělovat i anticena, pro jejíž pojmenování byl vybrán Hroch.

V soutěži je 14 evropských snímků od mladých autorů. Hodnotí  je bude třiatřicetičlenná porota vybraná ze zájemců, kteří se sami přihlásili. Jejich šéfem bude výtvarník David Černý.

Na Febiofest letos dorazí i jeden z hlavních představitelů severského manifestu Dogma 95 Thomas Vinterberg  nebo Barbet Shroeder. Bohužel se nepodařilo zajistit Toma Tykwera a prý na poslední chvíli padnul  i Jean-Claude Van Damme, s nímž tu bude uveden jeho první umělecký a částečně autobiografický film JCVD.

Happy-Go-Lucky
Happy-Go-Lucky | Foto: Berlinale

Letošní nabídku Febiofestu podle zakladatele Fera Feniče ekonomická krize neohrozila; jen katalogy už nejsou zadarmo. A zájem diváků tomu odpovídá, prodáno je přes 20 tisíc lístků. Na předpremiéry ze sekce Světové panorama, kam patří International a Předčítač, ale i na Wendersovo nebe nad Berlínem.

Nesoutěžní filmy jsou rozdělené do tradičních oddílů. Hostům patří Kino osobností (letos věnované např. i kontroverznímu skandalistovi Greggu Arakimu), kromě Světového panoramatu je populární i Made in USA nebo Kino extrémů. Cinefilové určitě nevynechají nové filmy Lisandra Alonsa či Atoma Egoyana.

Febiofest se letos vrátí i k začátkům francouzské nové vlny, ale zařadí spíš méně známé tituly klíčových režisérů typu Godarda, Truffauta a Vardové i u prakticky neznámé autory jako Alain Cavalier.

Představí se také nová ruská kinematografie, do Ponrepa pořadatelé umístili přehlídku českých filmů z roku 1969 - prý „epilog zlatých šedesátých". Pozoruhodná bude např. Vražda ing. Čerta od výtvarnice Ester Krumbachové.

Foto: Aktuálně.cz

Tradiční projekce mimo kino, které odstartovaly před deseti lety na Hlavním nádraží, se třeba přes soudní síň dostaly do letošního Nákupního Centra Černý Most, kde se budou promítat filmy z kolekce pojmenované Svět obchodu a nakupování. K vidění bude Formanův Černý Petr, Panelstory od Věry Chytilové, Bony a klid nebo mystifikační Český sen, ze zahraničních kupříkladu Čokoláda.

Centrem festivalu ale bude opět smíchovské multikino Village Cinemas Anděl a jeho 12 sálů. Poté se přehlídka přesune do regionů, kde bude probíhat až do 19. dubna.

Vstupné na pražskou část je stejně jako loni 79 korun, lístky je možné poprvé v historii festivalu  zakoupit i online na webu Village Cinemas.

 

Právě se děje

Další zprávy