Nový rok odstartuje dětem Krysák Polívka

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 12. 2007 21:20
ČT má nový Večerníček o krysách a potkanech
Bolek Polívka a Krysáci
Bolek Polívka a Krysáci | Foto: ČT

Praha - Dva krysí burani z valašských Vizovic a frajerský pražský potkan, to jsou hrdinové Krysáků - nového loutkového Večerníčku České televize.

"Pro Českou televizi se jedná o poměrně odvážný experiment. Po třináct dní bude nejen malým divákům vyprávět příběh, který se odehrává na vizovickém smetišti," říká mluvčí zlínského festivalu Helena Hudečková o Krysácích.

  • Ukázky z nového Večerníčku KRYSÁCI najdete ZDE

Hrdiny Večerníčku jsou valašské krysy Hubert a Hodan, které se setkávají na smetišti s přivandrovalcem - světáckým laboratorním potkanem Edou. Jednoho dne totiž přijede na smetiště nákladní auto s odpadky. Mezi starými nepotřebnými věcmi, které na smetiště vysype, se náhodou ocitne také Eda.

Krysáci
Krysáci | Foto: ČT

Tady má počátek nerozlučné přátelství neobvyklých hrdinů. Spolu zažívají různá dobrodružství, často u nich asistuje i sádrový trpaslík Ludvíček, jejich tichý společník i zvláštní kamarád.

"Ojedinělostí projektu je fakt, že se tento model vymyká tradičnímu pojetí Večerníčku jako typické dětské ukolébavky," vysvětluje Hudečková. V soužití se tři hrdinové totiž často dostávají do konfliktu společenské nad/podřazenosti.

Krysáci
Krysáci | Foto: ČT

"S podobným problémem nerovnosti postavení se v dětských pořadech často nesetkáme, navíc jsou jednotliví hrdinové namluveni dialektem typickým pro jejich rodiště," dodává Hudečková.

Ani hudba nebude typicky večerníčkovská: zkomponoval ji lídr skupiny Už jsme doma Miroslav Wanek.

Hlasy hrdinům propůjčili Bolek Polívka a Jiří Pecha - Polívka se ujal namluvení tří hlavních hrdinů, Pecha hlasů ostatních postav. Pro Bolka Polívku se jedná o debut v dabingu animovaného filmu, ve kterém se musel vyrovnat se střídáním valašského a pražského dialektu.

Loutkám dal podobu Noro Držiak, režie se chopili Cyril Podolský a Milan Šebesta ze Zlínských ateliérů.

Česká televize seriál chystá do vysílání od 1. ledna, pořad má prozatím 13 dílů.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy