Nova a ČT bojují i v kinech. Kdo vítězí?

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 3. 2008 17:05
Jak si české televize rozdělily letošní filmy
David Novotný hraje v novém filmu nejstaršího bratra Dimitrije Karamazova.
David Novotný hraje v novém filmu nejstaršího bratra Dimitrije Karamazova. | Foto: Igor Chmela

Praha - Od roku 1992 se televize veřejné služby podílela na vzniku více než 180 snímků, hlásá ČT na svých stránkách. Přesto s razantním vstupem Novy do filmového byznysu jakoby veřejnoprávní televize začínala hrát druhé housle.

Nova už letos uvedla do kin Svatbu na bitevním poli, Na vlastní nebezpečí, Občana Havla, O život a Nejkrásnější hádanku, v kinech je právě i český film O rodičích a dětech. Chystá se sem Hřebejkovo U mě dobrý a tři debuty - Bobule, František je děvkař a Taková normální rodinka.

"O podpoře dalších filmů televize Nova jedná," říká tisková mluvčí Novy Veronika Šmítková.

První letošní premiéra koprodukčního filmu ČT je až za týden: Venkovský učitel Bohdana Slámy, následovat budou Karamazovi Petra Zelenky. "Tenhle film by asi těžko hledal podporu na komerční televizi, tak jsme byli rádi, že ho můžeme podpořit my," říká šéfdramaturg ČT Ivan Hubač.

Bobule: hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer
Bobule: hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer | Foto: Bobule

Nova loni koprodukovala Vratné lahve, Medvídka, Kvasku a Bestiář, v roce 2006 pak Menzelova Anglického krále. O rok dříve Nova natočila i film plně ve vlastní produkci - byl jím Renčův Román pro ženy.

ČT loni koprodukovala devět filmů: Pusinky, Tajnosti, Roming, Gympl, Chyťte doktora, Maharal, Marcela, Václav a Poslední vlak.

Koprodukce jsou pro televize atraktivním byznysem. České filmy na obrazovkách patří tradičně k nejsledovanějším. Nova z loňských koprodukčních snímků zatím vysílala jen kriticky nijak valně přijatou Kvasku a je spokojená.

"Kvasku jsme vysílali 1. března 2008 s vynikající sledovaností. Dívalo se na ni zhruba 1,4 milionu lidí starších 15 let," říká Šmítková. V hlavní cílové skupině 15 - 54 let to znamená podíl na sledovanosti 45 procent.

Medvídek: Klára Issová a Ivan Trojan
Medvídek: Klára Issová a Ivan Trojan | Foto: Falcon

ČT pro rok 2008 prozatím počítá podle mluvčího Ladislava Štichy s jedenácti snímky - kromě Karamazových je mezi nimi Jakubiskova Bathory, Trajkovova Josefova cesta, Brabcův Máj, Marhoulův Tobruk, Pavlátové Děti noci - Ofka, Terezka a tři filmy zatím nezařazené do plánu premiér - El paso Zdeňka Tyce, Cinka panna Dušana Rapoše a Nebe, peklo, zem Laury Sivákové.

Jedinou domácí televizí, která zatím do koprodukce českých filmů příliš nezasáhla, je Prima, která je podepsána jen pod předloňskou krimikomedií Prachy dělaj člověka.

"My se pouštíme do objevování jiných věcí, třeba v televizních seriálech," říká mluvčí Ladislav Pavlík. "Strategii vstupovat do českých filmů jsme zatím neměli."

Foto: Produkce filmu

Do několika českých filmů finančně vstoupil bývalý výkonný ředitel stanice Petr Chajda. "To byla jeho soukromá aktivita," odmítá Pavlík spojování se snímky Jak se krotí krokodýli, Poslední plavky, Rafťáci či aktuálně s druhým dílem Sněženek a machrů.

Novým hráčem na trhu je Mediapro Pictures - pobočka stejnojmenné rumunské společnosti, která patří mediálnímu magnátovi Adrianu Sarbu, jenž v rámci CME šéfuje Nově. Mediapro koprodukovala Vejdělkův Roming, společně s Novou Renčovo Na vlastní nebezpečí i Takovou normální rodinku.

Stále ale existují i filmy, které vznikají zcela bez přímé televizní podpory. Filmařům se vyplatí spíš film vyrobit a až následně prodat televizím práva na vysílání. To je případ filmů A bude hůř, Kozí příběh nebo nových Kuliček.

Raritou je snímek Smutek paní Šnajdrové, který koprodukovala albánská televize.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy