Norah Jonesová míří do kin a má novou kapelu

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 5. 2008 11:16
Moje borůvkové noci mají českou premiéru 12. června

Praha -  Snímek Moje borůvkové noci loni zahajoval Cannes. Až letos v dubnu se herecký debut Norah Jonesové dostal do amerických kin. A než přijde do českých, předvede popjazzová zpěvačka svou další roli - šéfku garážové kapely El Madmo.

První anglicky mluvený snímek ceněného hongkongského režiséra Wong Kar Waie přijde do Česka 12. června, bezejmenné debutové album se objeví už 20. května.

Norah Jonesová ve filmu Mé borůvkové noci
Norah Jonesová ve filmu Mé borůvkové noci | Foto: Aktuálně.cz

S komiksovým obalem, s historkou, jak nejraději hrávají pod zimními stadiony, a se slibem: Vyvoláme ve vás pocit, jaký má člověk, když ví něco jako jediný na světě. Norah šéfuje trio jako kytaristka a zpěvačka se jménem Maddie, spoluhráči jsou basistka El a bubeník Mo s obrovským afrem; dohromady tedy El Madmo. 

Čtěte také:
Stránky skupiny El Madmo
Norah zase rozdává hezké odpustky

Hudba Norah Jonesové se v něm od klavíru a sametových písní na pomezí folku, country a jazzu posunula ke špinavému rocku; tedy jak jen si ho může představovat držitelka osmi Grammy za debut Come Away With Me, dcera Raviho Šankara a akvizice jazzové stáje Blue Note.  

Foto: AMI

Zdá se nicméně, že role "obyčejný holky"  ji neobyčejně láká. Stejně jako cesty, jak nepodlehnout kolotoči globálního showbyznysu. Hrála s Outkast i Foo Fighters, někdejší zpěvák  Faith No More Mike Patton ji v projektu Peeping Tom svedl k písni Sucker, kde zpívá slova jako motherfucker.

V Borůvkových nocích ztvárnila servírku Elisabeth,  které majitel kavárny Jude Law prozradí, že ji její přítel podvádí. V reakci se vydává na cestu napříč Amerikou, kde poznává policajta Davida Strathairna, který utápí žal ve whisky, jeho ženu v podání Rachel Weiszové a gamblerku Natalii Portmanovou.

Film se natáčel v Los Angeles a v Nevadě. Značná část scén podle Wikipedie vznikla v newyorském café s českým názvem Palacinka.

Norah Jones
Norah Jones | Foto: Aktuálně.cz
Film v Cannes: Jonesová by měla raději zpívat, znělo v Cannes
Více o filmu: Norah Jonesová vymění piano za film
SPECIÁL: Vše o festivalu v Cannes

Jonesová se podílela i na výběru hudebního doprovodu, její herecký výkon ale kritici už v Cannes hodnotili dosti nejednoznačně. Film od dubna celosvětově vydělal 18 milionů dolarů.

Aktuálně má na serveru Metacritic shromažďujícím recenze z angloamerického tisku skóre 52 bodů ze 100 možných. Kritici vyzdvihují romantickou linku, ale herecký výkon Norah Jones nehodnotí úplně nadšeně.

Že by nový pár? Nikoli: herec Jude Law pouze doprovází zpěvačku se sametovým hlasem Norah Jonesovou, která si střihla roli ve filmu "My Blueberry Nights"
Že by nový pár? Nikoli: herec Jude Law pouze doprovází zpěvačku se sametovým hlasem Norah Jonesovou, která si střihla roli ve filmu "My Blueberry Nights" | Foto: Reuters

"Největším problémem je režisérovo rozhodnutí obsadit do role Elizabeth Norah Jonesovou. Je to pro ni první herecká zkušenost - a hrát neumí," píše dost nekompromisně v aktuální recenzi New York Post.

V roce 1997 Wong Kar Wai získal v Cannes cenu za režii snímku Šťastni spolu; v roce 2004 se ucházel o Zlatou palmu s filmem 2046. V roce 2006 se Wong Kar Wai stal prvním čínským režisérem, který vedl hlavní canneskou porotu. Mé borůvkové noci jsou dosud posledním filmem ceněného režiséra.

Loni natočil jednu část z povídkového filmu Chacun son cinema, v současné době připravuje snímek Dáma ze Šanghaje.

Snímek se má odehrávat ve 30. letech a vypráví o tajemné ženě, která si začne s tajným agentem. Hlavní hrdinku měla ztvárnit Nicole Kidmanová, ale v současné době se zdá, že se do ní vtělí Rachel Weiszová.

 

Právě se děje

Další zprávy