Nicole Kidmanová míří z Moulin Rouge do Austrálie

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 2. 2008 17:00
Hugh Jackman provede aristokratku přes kontinent
Film Austrálie: Nicole Kidmanová a Hugh Jackman
Film Austrálie: Nicole Kidmanová a Hugh Jackman | Foto: Bontonfilm

Praha - Baz Luhrmann se po barevném muzikálovém ohňostroji Moulin Rouge znovu spojil s Nicole Kidmanovou. Romantický snímek Austrálie má být poctou jejich rodnému kontinentu, přes který herečka putuje spolu s dalším rodákem Hughem Jackmanem.

Fanoušci na webu doufají, že jejich variace na Africkou královnu zase nabídne opulentní podívanou a mix žánrů, kterým se režisér láskyplně vysmívá, aby je záhy pozvedl na novou úroveň. Stejně tak je ale možné, že šestačtyřicetiletý Luhrmann, který začínal jako operní režisér, načne novou etapu.

Celosvětovou slávu mu přinesla moderní, tedy spíš postmoderní adaptace Shakespearova Romea a Julie z roku 1996. Gehdy dvaadvacetiletého Leonarda diCapria a sedmnáctiletou Claire Danes oblékl do současných kostýmů, meče nahradil pistolemi a příběh umístil na fiktivní losangeleské předměstí Verona Beach.

Film Austrálie: Nicole Kidmanová a Hugh Jackman
Film Austrálie: Nicole Kidmanová a Hugh Jackman | Foto: Bontonfilm

Opulentní podívanou s dávkou zaujetí pro zářivé barvy, teatrálnost a přesně vybalancovanou směs krásy a kýče zopakoval o pět let později v muzikálu Moulin Rouge.

Romantický příběh ze světa dekadentních francouzských kabaretů přelomu 19. a 20. století pojatý jako jeden dlouhý videoklip uvedl na scénu Nicole Kidmanovou jako svůdnou kurtizánu Satine a Ewana McGregora v roli jejího vášnivého ctitele.

Teď, po sedmi letech od popkulturní metafory, přichází australský režisér s další - a jistě opět velmi efektní - dávkou romantiky, akce a dobrodružství. Připravovaný film se jmenuje Austrálie a do hlavní role Luhrmann opět obsadil Nicole Kidmanovou.

Herečka se v roce 2004 objevila i v jím režírované reklamě na slavný Chanel No. 5 a jejich Moulin Rouge jí vynesl první oscarovou nominaci; Oscara ovšem získala až o rok později za roli ve snímku Hodiny.

Foto: Reuters

Tentokrát se objeví v roli bohaté aristokratky Ashley, která do Austrálie přesídlí z rodné Anglie za zděděným statkem s téměř dvoutisícihlavým stádem dobytka.

Šéfa honáků jí dělá Hugh Jackman - s jeho pomocí je třeba stádo přesunout na druhou stranu kontinentu. Zuří ale druhá světová válka a nad jejich hlavami přelétají japonské bombardéry.

Oba hlavní představitelé i režisér jsou Australani, kteří jsou součástí oné vlny tvůrců, která uspěla za mořem v Hollywoodu - s novým filmem se tedy do rodné země vracejí. A je to návrat se vší parádou a s rozpočtem 130 milionů dolarů.

Původně se měl v hlavní mužské roli objevit další Australan Russell Crowe; toho vystřídal Heath Ledger, ale ještě před jeho nedávným tragickým úmrtím nahradil herce po boku Nicole Kidmanové právě Jackman, známý ze snímků X-men, Fontána či Dokonalý trik.

Do amerických kin by film měl vstoupit 14. listopadu. Do českých pak podle Kristiny Maixnerové z Bontonfilmu den po Vánocích.

 

Právě se děje

Další zprávy