Nicole Kidman možná zachrání svět, ale ne tenhle film

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 11. 2007 10:00
Aktualizace klasického sci-fi odráží americkou paranoiu

Recenze - Měl to být trhák letošního léta a výchozí podmínky byly ideální. Pár Nicole Kidmanová - Daniel Craig a remake osvědčeného sci-fi v době, která žije recyklací starých témat. A navíc akcent na paranoiu, která - alespoň dle Hollywoodu - americkou společnost nemilosrdně svírá.

Příběh Invaze totiž lze číst jako klasické sci-fi v novém kabátě, jako akční snímek i jako podobenství o strachu z bezmocnosti před případným teroristickým biologickým útokem.

Na Zemi se po havárii raketoplánu rozmnoží tajemná infekce, která mění strukturu lidské psychiky. Z napadených jedinců se stávají přeprogramované, chladně uvažující stroje.

Psycholožka Carol (Kidmanová) a její kamarád Ben (Craig) zpočátku jen udiveně sledují, jak se lidé v jejich okolí chovají stále podivněji. Před nákazou, která propuká u všech, kdo usnou, se snaží zachránit nejen sebe, ale i Carolina syna; a když na to dojde, tak celý zbytek lidstva.

Jenže už třetí remake slavného sci-fi hororu Invaze lupičů těl nepřišel jen o část názvu. V rukou režiséra Pádu třetí říše Olivera Hirschbiegela se z něj stal lehce ospalý thriller, který nezachrání ani hvězdné obsazení a originální zápletka.

Možná je v tom Hirschbiegel nevinně - jeho verze se producentům nelíbila natolik, že najali bratry Wachovské a režiséra Jamese McTeigueho, aby film trochu vylepšili akčními scénami.

Výsledek přesto (anebo právě proto) do dějin filmu nezasáhne. Po technické stránce není snímku moc co vyčítat, ale fakt, že se na něm podepsala řada autorů, se na výsledku podepsal zásadně.

Film sice otevírá slibná, modravě zabarvená scéna hrdinčina snu na pomezí mezi bděním a smrtícím spánkem v jakémsi vybrakovaném supermarketu. Exponuje zneklidňující, těkavou atmosféru i paranoiu hlavní hrdinky, která neví, kdo je spojencem a kdo nepřítelem.

Invaze - Nicole Kidmanová a Daniel Craig
Invaze - Nicole Kidmanová a Daniel Craig | Foto: Aktuálně.cz

V tomto ohledu film divákovi nedá vydechnout, atmosféru buduje Hirschbiegel rafinovaně. Chybí mu ale stejná rafinovanost při stavbě příběhu - pokud se o to znovu nepostarali narychlo povolaní "čističi".

Snímku chybí jasný směr a tah na bránu. Jako těká jeho kamera, těká i film nesoustředěně od scény ke scéně, přeskakuje mezi žánry sci-fi thrilleru, hororovými scénami či milostnou linkou mezi Carol a Benem.

Kidmanové i Craigovi se daří vcelku civilně ztvárnit jedny z mála dlouho odolávajících jedinců. Pochybný je ale výkon Carolina synka a vůbec celá postava; příběh spíš zpomalují a dodávají mu řadu těžko pochopitelných rovin.

Invazi se nepodařilo vyrovnat ani s faktem, že remake padesát let starého sci-fi bude plný motivů, které filmaři dávno vytěžili a překonali. I proto v porovnání s 28 dny Dannyho Boyla nebo Spielbergovou Válkou světů působí jako matná kopie.

Aktualizační vazba k současnosti se nevyvedla: téma USA napadených tajemnou invazí cizí kultury je tu naroubováno příliš okatě.

Invaze
Invaze | Foto: Warner Bros

Lhostejno zda z kosmu, či ze Středního Východu, teroristé i mimozemšťané mají stejný cíl: zničit americký pocit bezpečí a otřást jistotami stejně jako 11. září. I v Invazi ožívá paranoidní strach z  cesty po ulici, kdy každý kolemjdoucí může být potenciálním zlem.

Pro tuhle hypotézu hraje i poměrně rozsáhlá sekvence, v níž Nicole a Ben večeří u svých českých přátel. Tady přichází další přetrvávající hrozba pro americký klid - ruská zhouba. Personifikována je do sarkastického ruského vyslance Jurije s jeho hláškami typu: "Vy Češi potřebujete leda kopanec ruskou botou" nebo "Československo znamená rusky onuce".

Tyhle momenty mohou v českém prostředí vyvolat smích - stejně jako to, že tajemná nákaza se přenáší mezi lidmi zvracením. Ale ve výsledku připravily film o zneklidňující atmosféru i tučnější zisky v amerických kinech.

Invaze v při zahajovacím víkendu vydělala šest milionů dolarů a stala se naopak největším propadákem hollywoodského léta.

Invaze (Invasion), USA 2007. Režie Oliver Hirschbiegel, James McTeigue, hrají Nicole Kidmanová, Daniel Craig, Jeremy Northam, Jeffrey Wright, Veronica Cartwright a další. 93 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy