Něžné sprosťárny neznámého Bena Afflecka pořád fungují

Petr Cífka
19. 4. 2009 15:30
DVD: Romantická komedie z přesexualizované doby

Recenze - Pokud by text o snímku Hledám Amy (1997) otvírala nějaká citace z jeho velmi sprosté dialogové listiny, bylo by asi v diskuzi pod článkem o zábavu postaráno. Vytrhnou-li se peprné hovory o sexu z kontextu , můžou působit na strážce morálky jako bezduchý příval oplzlostí, vysypaný zase jednou nazdařbůh do (a ze) chřtánů naší přesexualizované doby.

Málokterý odsudek by ale mohl být víc lichý. Třetí celovečerní film americké nezávislé ikony Kevina Smithe samozřejmě JE vulgární, a to velice. Za dvanáct let, které uplynuly od jeho premiéry, stihl otevřeným slovníkem vyděsit spoustu diváků; jenže sprosťárny a necenzurované „vagína-dialogy" v něm fungují jako drsný katalyzátor při vyprávění něžné lovestory.

Ve tvorbě Kevina Smithe jde o naprosto typický rys, který charakterizuje i jeho ostatní autorské počiny, například oba díly Clerks (u nás Mladí muži za pultem), taškařici Flákači i novinku Zack a Miri točí porno, která do českých kin dorazí až v červnu.

Foto: Aktuálně.cz

Bylo to ale právě Hledám Amy, kde Smith svůj koncept „křehké romantiky podávané skrze přisprostlé dialogy" realizoval s největší precizností. I proto si zaslouží pozornost jeho premiéra na nosičích DVD, o níž se zasloužila ediční řada FilmX.

Snímek byl už promítán v rámci Amerického nezávislého léta na ČT, uveden byl i na VHS pod alternativním (a zoufalým) názvem Zoufalec; legálních počeštěných DVD se však dočkal až teď.

Svérázný milostný trojúhelník

Je to malý důvod k oslavě. Málokterá zámořská romantická komedie se může pochlubit tak svěží kombinací originality, odvahy, inteligence i hravé rošťácké zábavnosti.

Neotřelé je už rozložení hlavních figur, jež Smith spojil do svérázného milostného trojúhelníku. Na jeho základně se paktují dva dlouholetí kámoši Holden a Banky (Ben Affleck a Jason Lee), toho času nejen spolubydlící, ale i spolutvůrci poměrně úspěšného comicsu Bluntman & Chronic.

Foto: Aktuálně.cz

Ti dva vedou poklidný život flákajících se dvacátníků, které ještě netrápí starosti s krmením dětí a zaopatřováním manželek. Doma si kutí comics svého srdce, obráží fanouškovské cony a po večerech vedou sáhodlouhé diskuze o filmech, hudbě, trávě nebo sexu.

Harmonické soužití skončí ve chvíli, kdy se Holden beznadějně zamiluje do upištěné blondýnky Alyssy (v podání Joey Lauren Adamsové). Banky jako by žárlil. Rysy mu rozjasní až zjištění, že Alyssa je ve lesbička - což Holdenovy milostné výpady staví do poněkud marné pozice.

Jenže jak se říká v jednom z pozdějších Smithových filmů: „Gay, nebo heterák, v dnešní době na tom prdlajz záleží." Platí jen okřídlené Milujte se a množte se. Což ve výsledku přinese několik originálních a překvapivých scenáristických manévrů...

Monology s údernou pointou

Našponovaný milostný triangl, jehož dva vrcholy mají poněkud nejasnou sexuální orientaci, vyživuje Smith kanonádou jiskrných dialogů. Můžou se zdát drzé a prostořeké - jenže je to jen způsob, jak se zbavit obvyklé umělosti a dobrat se hovorů, které budou znít upřímně a pravdivě.

Foto: Aktuálně.cz

Mimochodem, sám Smith tuhle obvyklou pochvalu několikrát označil za nesmysl. Jeho postavy nemluví přirozeně, ale řeční v monolozích, a na závěr vždycky zasadí údernou pointu. Právě to zajišťuje, aby i dlouhé rozhovory neztratily esprit a nezačaly nudit. Hledám Amy je díky nim ukázkou výtečné scenáristické práce, kterou Smith-režisér realizuje bez výrazných formálních kudrlinek, jen s důrazem na herce.

Koneckonců Smith film pořídil za pouhých 250 tisíc dolarů, a to dobrovolně. Chtěl se vyvarovat komerčního neúspěchu, který postihl jeho předchozí komedii Flákači. Zároveň mu minimální investice umožnila obsadit neznámé herce, jimž psal role přímo na tělo.

Ano, těmi „bezejmennými" tvářemi s nulovým kasovním potenciálem byli v dané době Ben Affleck a Jason Lee, dnes populární tahoun seriálu Jmenuju se Earl a přihrávač z rodinné šílenosti Alvin a Chipmunkové.

Pomrkávání na fanoušky

Foto: Aktuálně.cz

Připočteme-li Smithovo přiznání, že se v Hledám Amy vypsal ze svých milostných trablů, máme tu příkladnou ukázku svobodomyslného projektu s nesmírně silným osobním otiskem. Film jako prostor pro uvolněnou spolupráci s přáteli, film jako zpovědnici, v níž může tvůrce nevázaně plkat o rozličných, převážně popkulturních tématech (za všechny vzpomeňme legendární rozbor rasismu ve Hvězdných válkách).

Smith tímhle způsobem stvořil už zmíněný debut Clerks z roku 1994. A shodou různých okolností se podobného stylu práce drží dodnes. Díky tomu mohl okolo svých šesti snímků z New Jersey, v nichž se objevily postavy drogových dealerů Jaye a Tichýho Boba, zhmotnit velmi osobité filmové univerzum. Potkávají se v něm stejní herci i postavy, vytrvale se pomrkává na fanoušky, padají důvěrně známé hlášky.

Hledám Amy stojí přesně uprostřed toho zvláštního hračičkování. Stojí tu jako důkaz, že i filmy točené ve stylu „já na bráchu, brácha na mě" můžou obstát samy o sobě. A že navzdory vypečeným fórům a přidrzlému vyjadřování můžou ukrývat velmi vyspělou romantickou alternativu.

Hledám Amy (Chasing Amy), USA 1997. Režie a scénář Kevin Smith. Hrají Ben Affleck, Joey Lauren Adamsová, Jason Lee, Kevin Smith, Jason Mewes ad. 111 minut, distribuce: HCE/FilmX. DVD v prodeji od 16. dubna 2009.

Na DVD dále vychází:

V uplynulém týdnu se činily zejména Levné knihy, na jejichž pultech se zjevil Saurův Starý dům uprostřed Madridu, Buňuelova Viridiana nebo Jarmuschův snímek Podivnější než ráj.

Film Tobruk věnoval režisér všem veteránům a účastníkům domácího i zahraničního odboje.
Film Tobruk věnoval režisér všem veteránům a účastníkům domácího i zahraničního odboje. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Svůj nejambicióznější vydavatelský počin jara rozjíždí společnost MagicBox, která na třech discích vydává válečné drama Tobruk. Bonton uvádí do půjčoven strašidelnou českou komedii Vy nám taky, šéfe, vrací se i major Kalaš v detektivce Diagnóza smrti. Naopak oddych slibuje komedie Hledá se Amanda s Matthew Broderickem.

Na trafikách se objevila levná DVD s hity Ostrov (Michael Bay) a Nebohá paní Pomsta ( Chan-wook Park). K mání jsou i klasiky Vinnetou, hongkongská Police Story 2 nebo Rudé horko s pěkně prkenným Arnoldem Schwarzeneggerem.

 

Právě se děje

Další zprávy