Nejpřitažlivější muž: Obtloustlý policajt z obchoďáku

Kamil Fila Kamil Fila
19. 1. 2009 19:40
Komedie Mall Cop vyhrála americký žebříček kin
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V tichu před oscarovou bouří přicházejí do kin jedny z nejhorších filmů. Studia si je schovávala nikoli proto, aby jimi mohla ohromit, ale aby bylo zkrátka čím zaplácnout vakuum.

O víkendu se na první místo v žebříčku návštěvnosti dostala komedie Paul Blart: Mall Cop o obtloustlém policistovi z obchodního domu, jenž se nakonec osvědčí jako hrdina v boji proti teroristům, kteří si udělají ze zákazníků rukojmí.

Hlavní roli ve velmi lidové taškařici ztvárnil třiačtyřicetiletý Kevin James, kterého si diváci pamatují z podobně laciných snímků jako je Hitch: Lék pro moderního muže či Když si Chuck bral Larryho. I režisér Steve Carr stojí výhradně za filmy podobné úrovně a stejného typu: Zkurvenej pátek, Dr. Dolittle 2 nebo Bláznivá školka.

Foto: Aktuálně.cz

S nízkými náklady 26 milionů dolarů jsou 33 milionové tržby za víkend dobrý výsledek, který bohužel věští nedobrou zprávu - že podobné filmy budou vznikat i nadále.

Recenzenti film téměř jednohlasně odstřelili. Ocenili sice, že James umí propůjčit postavě jistou dobrosrdečnou sympatičnost, ale humor skládající se z toho, že otylý chlápek pořád padá na zem, rozplácává se o zeď nebo pod ním rupne větrací šachta, jíž se plíží po vzoru Johna Mclaina ze Smrtonosné pasti, zkrátka vyloudí úsměv jen u tvorů ducha mdlého.

Z ohlasů běžných návštěvníků kin na internetu lze statisticky vysoudit, že snímek Paul Blart (jehož jméno se záměrně rýmuje je slovem fart = prd) připadá  kupodivu zábavný nejvíce lidem mladším 18 let, zatímco diváci a hlavně divačky ve věku hlavního hrdiny se tváří spíše znechuceně.

Foto: Archiv

Druhé místo v žebříčku si drží Clint Eastwood se svým rozlučkovým akčním dramatem Gran Torino, které přes víkend utržilo dalších 22, 2 milionu. Celkem má po dvou týdnech 73 milionů a s velkou pravděpodobností se stane vůbec nejúspěšnějším filmem, v jakém kdy Eastwood hrál.

Třetí je další novinka, horor My Bloody Valentine 3D (Můj krvavý Valentýn 3D) jak už název napovídá, staví svou atraktivitu na trojrozměrné vizuálním zážitku. Diváci vybavení speciálními brýlemi v hrůze uhýbají před létajícími předměty, švihy bodnými zbraněmi a plameny šlehajícími „z plátna".

Recenzenti chválí technickou úroveň filmu i dovednost, s jakou v publiku vyvolává přesné reakce. Téměř nikdo se nepohoršuje nad tím, že film je brutální bezmyšlenkovitá zábava, a nostalgicky se přenášejí ve vzpomínkách do minulých desetiletí, kdy se 3D formáty využívaly častěji. Zároveň My Bloody Valentine vítají jako předzvěst nové éry 3D filmů, která nás v nejbližších letech čeká.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér a bývalý střihač hororů (Haloween, Vřískot) si tak napravil svou reputaci z minulých, mnohem hůře udělaných filmů jako Dracula 2000 a studiu Lionsgate s téměř 22milionovými tržbami nepochybně udělal radost.

V těsném závěsu skončilo na čtvrtém místě premiérované životopisné drama Notorious, které popisuje vzestup a pád slavného rappera, jenž si přezdíval Notorious B. I. G. a byl zavražděn v pouhých 25 letech v roce 1997.

Recenzenti i fanoušci hudebníka jsou poněkud rozpolceni. Část z nich považuje film za zdařilou poctu, která se nevyžívá v senzačních odhaleních a nepitvá hyenisticky do detailu jeho smrt; naproti tomu druhá skupina snímku vyčítá právě to, že je na příběh drsného rappera příliš uhlazený.

Foto: Aktuálně.cz

„Není tu cítit žádný smysl pro realitu a cítění ulice. Takový typ filmů se v Hollywoodu natáčel ve 40. letech o lidech, jako byl Johann Strauss," napsal kritik Shawn Levy pro deník Oregonian.

Pověst tak museli zachraňovat návštěvníci premiérového večírku. Podle policie na něm byli čtyři lidé pobodáni.

Poslední novinkou týdne, která se navíc vešla do první pětky se 17, 7 miliony, je rodinná zvířecí komedie Hotel for Dogs (Hotel pro psy). Vypráví o partě dětí, která se rozhodne na vlastní pěst vybudovat útulek pro zatoulané psy v opuštěném hotelu.

Podle recenzentů bude snímek dospělé diváky poměrně dost otravovat svými nelogičnostmi, nicméně děti se budou bavit. Problematické prý rovněž je, že osudy psů jsou mnohem zajímavější a dramatičtější než osudy lidí a jejich klíčící romantické vztahy.

Zbytek žebříčku tvoří filmy z minula. Anti-romantická komedie Válka nevěst (Bride Wars), horor Nenarození (Unborn), psí komedie Marley a já (Marley & Me) a oscarový favorit Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire).

Z první desítky naopak vypadl snímek tipovaný na ceny Americké filmové kademie - Podivuhodný příběh Benjamina Buttona, který v amerických kinech už ale utržil přes 100 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy