Náš web se vyvíjí, měňte ho s námi

David Slížek, Pavel Kroulík
9. 6. 2009 14:30
Jak se vám líbí změny, které jsme pro vás zprovoznili?
Foto: Aktuálně.cz

Vážení čtenáři,

určitě jste zaznamenali změny, které jsme dnes uvedli v život. Doufáme, že přispějí k tomu, aby se vám naše články lépe četly, abyste se mohli snáze zapojovat do smysluplné diskuse a abyste lépe nacházeli souvislosti.

Stručně vzato:

- zprovoznili jsme databázi recenzí (dostanete se do ní mimo jiné z infoboxu v závěru každé recenze), která nabízí další informace o filmech a odkazy na související články, které jsme o daném titulu napsali

- zkrátili jsme cestu k nejnovějším recenzím: nyní se k nim pohodlně dostanete ze kterékoli stránky prostřednictvím boxíku v pravém horním rohu stránky

- v recenzích najdete hodnocení, které dílu "uštědřil" recenzent, a také průměrné hodnocení čtenářů

Právě posledně zmíněná změna si rozhodně zaslouží podrobnější komentář:

Žádný filmový časopis ani rubrika se nevyhnou tomu, aby se čtenáři občas neptali, jak to, že nějaký film dostal čtyři hvězdičky, a jiný film jenom dvě, přestože ten druhý je "přece lepší". Obvykle se vyskytne i požadavek na "objektivitu recenze". Vezměme to tedy po pořádku.

Komedie není thriller

Nově budeme filmy hodnotit na škále po 5 procentech - s možností dát i 0 %. Kromě hodnocení recenzenta můžete jednotlivým filmům udělovat svou známku i vy.

Filmy hodnotíme v rámci určitého žánru, takže například 100 % pro thriller neznamená totéž jako 100 % pro komedii. Nejde o vyšší a nižší nároky, ale o zcela rozdílná kritéria pro různé žánry.

V případě, že film nezapadá do jednoduché škatulky, snažíme se ho v recenzi porovnávat alespoň s přibližně podobnými díly - může se jednat o filmy stejného režiséra, filmy ze stejné země nebo známé klasiky z dějin kinematografie, na něž nový snímek navazuje či odkazuje.

Výzva ke komunikaci

Recenze píšeme jako jasně čitelný názor jednoho člověka. Poselství a smysl recenzí nevidíme v převyprávění příběhu, doporučení či nedoporučení cílové skupině diváků, ani vyjmenování všech zúčastněných herců a tvůrců.

Recenze chápeme jako text, který se originálním způsobem dívá na film a snaží se pojmenovat, co je na něm výjimečné a typické. Recenze má být podnětnou a zábavnou inspirací k přemýšlení nad filmem.

Nově zavedené hodnocení s tím není v rozporu: slouží k rychlé orientaci, jako doplněk i výzva ke komunikaci.

Doufáme, že naše pozvání přijmete a názory na filmy si s námi budete vyměňovat v dobré víře, že o kultuře lze vést dialog.

Právě na debatu chceme klást velký důraz: v brzké době začneme také publikovat vaše čtenářské recenze. Těšíme se, že se budeme navzájem inspirovat. A neberte to jen jako frázi.

Jak se vám změny líbí? Dejte nám vědět v diskusním fóru pod tímto článkem.

 

Právě se děje

Další zprávy