Nahý Japonec našel inspiraci, festival v Udine svůj hit

Marie Dostálová
9. 5. 2012 16:33
Mimořádný úspěch zaznamenala komedie Římské lázně na festivalu v Udine
Úspěšná japonská komedie Thermae Romae
Úspěšná japonská komedie Thermae Romae | Foto: http://www.thermae-romae.jp

Udine - Letošní 14. ročník Far East Film Festival (Filmový festival Dálného východu) představil koncem května v italském Udine více než padesátku filmů včetně několika světových a evropských premiér. Promítaly se snímky z filmové velmoci, kterou je Čína a ze zemí jako Hong Kong, Japonsko nebo Jižní Korea, které mají ve východním regionu dominantní postavení. Své zastoupení na festivalu měly i menší národní kinematografie - Thajska, Filipín, Malajsie, Singapuru, Indonésie a Tchaj-wanu.

Korejský hit na úvod

Slavností zahájení festivalu 20. května v zaplněném divadle Nuovo Giovanni uvedl režisér Hyeong-Cheol Kang svým komediálním dramatem Sunny, které v Jižní Koreji vidělo více než osm milionů diváků. Hit vypráví o ženě, která umírá na rakovinu a vzpomíná s kamarádkami na dětství v jejich partě Sunny. Italský festival kromě současných asijských filmů představil také retrospektivu The Darkest Decade (Nejtemnější dekáda), která se zaměřuje na nápaditost jihokorejské kinematografie 70. let v době autoritativního režimu prezidenta Park Chug-heeho, který byl v roce 1979 zavražděn.

Kang, režisér korejského hitu Sunny
Kang, režisér korejského hitu Sunny | Foto: Marie Dostálová

Udine znovu navštívil Johnnie To, známý hongkongský režisér zejména akčních krimi filmů, který zde uvedl v evropské premiéře svůj nejnovější (a téměř padesátý) film Romancing in the Thin Air a přijel převzít ocenění za celoživotní dílo. To představil také projekt Fresh Wave, který pomáhá slibným mladým filmařům. Krátkometrážní snímky debutujících režisérů pak festival promítl den po zahájení.

Nadšeně očekávaným hostem byl i druhý režisér z Hong Kongu Ho-cheung Pang, jež koncem festivalu přivezl Love in the Buff, volné pokračování úspěšné romance Love in a Puff (2010). Oběma režisérům festival před lety pomohl nastartovat jejich mezinárodní kariéru.

Kult těla a vznik lázní

Dlouhé fronty a vyprodané vstupenky doprovázely světovou premiéru japonské fantasy komedie Thermae Romae (Římské lázně), kterou uvedl režisér Hideki Takeuchi. Film natočený v Itálii vychází ze stejnojmenné úspěšné mangy a seriálu. Vypráví o bezradném architektovi Luciovi (atraktivní Hiroshi Abe) ze starověkého Říma, který cestuje v čase do současného Japonska, kde se vždy objeví zcela nahý. Tam najde inspiraci pro nové lázně, jež jsou natolik populární, že zaujme i císaře Hadriana, který architekta povolá do svých služeb.

Komedie si ironicky utahuje z moderních technologických výdobytků a kultu těla, avšak politickým intrikám se vyhýbá. Když už se zápletka zdá být příliš zrecyklovaná, přidává scénář vážnou dějovou linii, která však naštěstí nevytváří z Thermae Romae melodramatický škvár, byť se k němu místy lehce blíží. Film byl pro velký úspěch jako jediný snímek z celého festivalu promítán znovu.

Nadržení teenageři z Tchaj-wanu

Stále úspěšnější tchajwanskou kinematografii na festivalu reprezentovala komedie You Are the Apple of My Eye režiséra a spisovatele Giddense Koa, která se stala na ostrově kasovním trhákem a v Hong Kongu dokonce překonala dosavadní rekord v návštěvnosti, který držela Kung-fu mela (2004).

Gejši na slavnostním zahájení festivalu
Gejši na slavnostním zahájení festivalu | Foto: Marie Dostálová

Po třiceti dnech od premiéry se snímek stal dokonce nejúspěšnějším čínsky mluveným filmem, který se ve  městě promítal. Režisér při uvádění snímku prohlásil, že  vychází z jeho středoškolských vzpomínek. Komedie nabízí úsměvné historky od závodu v onanování přes vzájemné provokace spolužáků až k prvním zamilovanosti.

Režisér umně mísí jemný a oplzlý humor a dokáže navodit autentickou atmosféru svých studentských let, aniž by dialogy působily vykalkulovaně či prkenně. Zásluhu na tom má herecké obsazení, které zvládá i dramatičtější scény velmi přesvědčivě.

Dalším očekávaným snímkem byl doposud nejnákladnější tchajwanský snímek (23,8 milionů dolarů) Bojovníci duhy (Warriors of the Rainbow), který je dobrodružným epickým velkofilmem o původních obyvatelích ostrova, kteří na něm žili dlouho před ním, než nastala migrace Číňanů. Na Tchaj-wanu byl snímek rozdělen na dvě části, festival nabídl zkrácenou 155minutovou verzi. Film je i přes kratší stopáž v některých scénách zbytečně natahovaný, byť režisér dobře zvládá akční scény, kterými prostupují napjaté emoce a zdařilý rozmáchlý i intimní hudební doprovod.

Festival v Udine zorganizoval několik panelových diskusí s tvůrci a bohatý doprovodný program, v jehož rámci se konala výstava fotografií z Pekingu, komiksů, vystoupení nejen asijských DJů a Tržiště Dálného východů, jehož stánky umožňovaly koupi kimon, mang, figurek či orientálních čajů.

Každý návštěvník dostal před vstupem do sálu kartičku s názvem danému filmu, které obsahovala stupnici hodnocení filmu od jedné do pěti. Na slavnostní zakončení pak byly vyhlášení vítězové. První místo obsadilo korejské drama Silenced (4,4), jež vychází ze skutečných událostí a je o zneužívaných hluchoněmých dětech, které jsou navíc sirotky. Mohlo by se podle popisu zdát, že se jedná o typický citově vyděračský korejský snímek, ovšem není tomu tak. Postupně gradující drama staví zejména na výkonech dětských protagonistů a umírněných dialozích, jejichž bezmocnost dokázala vyvolat silné emoce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Cestu do Tibetu ocenili diváci

Na druhém místě s hodnocením 4,2 skončila čínská road movie One Mile Above o mladíkovi, které chce ujet na kole tisíce kilometrů, aby se dostal do Tibetu, což si přál jeho mrtvý bratr. Na třetí příčce se skórem 4,16 se umístilo patetické korejské válečné drama Přední linie (The Front Line).

Cenu akreditovaných návštěvníků získal také film Silenced a mediální partner festivalu Mymovies.it vyhlásil za vítěze komedii Thermae Romae.

Mým osobním doporučením je tchajwanská romance Love, která sleduje několik nešťastně zamilovaných párů. Z romantických schémat vybírá ta nejlepší - a obohacuje je originálními gagy. Za zhlédnutí rozhodně stojí ještě nekonvenční japonská komedie Sukiyaki režiséra Tetsua Maedy o vězních, kteří si vyprávějí o svých nejlepších gurmánských zážitcích.

Festival prodal přes 50 tisíc vstupenek a 1200 akreditací pro návštěvníky z 16 zemí. (A Johnnie To v Udine oslavil své 57. narozeniny). Organizátoři hodnotí festival jako velmi zdařilý a já mohu tuto multikulturní akci doporučit všem milovníkům asijské kinematografie, kultury a mentality.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy