Na Stade de France ožil Ben Hur

BBC, ČTK, jps
24. 9. 2006 0:00
Paříž - Představitel Jeoffreye de Peyraca, megalomanský režisér Robert Hossein, na fotbalovém stadionu oživil příběh Ben Hura.
Na představení lákala jízda Paříží
Na představení lákala jízda Paříží | Foto: Reuters

Od pátku je vždy šedesát tisíc diváků po pět večerů svědky monumentální námořní bitvy, gladiátorských soubojů a samozřejmě slavného závodu vozů, jenž díky stejnojmennému snímku s Charltonem Hestonem vešel do filmových dějin.

Ben Hur, z filmu
Ben Hur, z filmu | Foto: Aktuálně.cz

Tento souboj v živém provedení na pařížském fotbalovém stadionu trvá čtrnáct minut; scéna, při které jeden ze závodníků spadne z vozu a je vláčen prachem, si vyžádala devítiměsíční kaskadérský a jezdecký drill.

"Tohle nebude jako v kině, tady jde každý večer o skutečný závod," říká producent Jean-Christophe Giletta.

Na "jevišti" účinkují stovky lidí a tvůrci už předem slibovali zážitek, který má být "větší než legenda sama". A diváci tu hru přijali. Atmosféra podle agentur připomínala fotbalové utkání, lidé bouřlivě podporovali "své" borce a mávali šátky, které dostali se vstupenkou.

Ben Hur, 1925
Ben Hur, 1925 | Foto: Aktuálně.cz

Patřičný obdiv vzbudily i grandiózní dekorace a nákladné kostýmy. Na takové bombasticky pojaté show je devětasedmdesátiletý Hossein specialista. Antický příběh zinscenoval ve spolupráci s historikem Alainem Decauxem, jako doprovodnou hudbu použil jednu ze symfonií svého otce.

Hossein proslul nejprve jako představitel hraběte Jeoffreye de Peyraca z filmové série o Angelice, v 70. letech opustil svět filmu a začal se věnovat spíše divadlu. Krom toho, že se stal uměleckým šéfem Lidového divadla v Remeši, kde místní Kulturní dům proměnil v obrovskou tvůrčí dílnu s vlastní divadelní školou, poutal na sebe pozornost řadou megalomanských projektů.

Ben Hur, z filmu
Ben Hur, z filmu | Foto: Aktuálně.cz

Jeho představení Muž jménem Ježíš shlédlo na Stade de France sedm set tisíc diváků. Postupně do velkolepých show převedl osudy také Marie-Antionetty, De Gaulla a Julia Caesara.

Postavu židovského velmože Ben Hura, který se po nespravedlivém odsouzení na galeje vrací do Jeruzaléma, aby se pomstil Římanům, vytvořil v 19. století americký spisovatel Lewis Wallace. Příběh přímo svádí k velkolepým interpretacím.

První filmová adaptace z roku 1925 se s rozpočtem 3,9 milionu dolarů stala nejdražším němým filmem všech dob. Verze z roku 1959 s Hestonem se pak stala jedním z neslavnějších snímků vůbec a připsala si rekordních jedenáct Oscarů; to vyrovnal jen Titanic.

Hossein teď v rozhovoru pro list Le Parisien řekl, že by ještě chtěl zrežírovat velké představení o životě papeže Jana Pavla II.

 

Právě se děje

Další zprávy