Na filmových cenách MTV vyhrála sága Twilight a nevkus

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
6. 6. 2011 13:00
Trofeje slouží spíš jako reklamní platforma
Foto: Reuters

Hollywood - Upírská romance Twilight sága opět triumfovala při letošních filmových cenách MTV, stejně jako v předchozích letech první dva díly. Z osmi nominací proměnilo favorizované třetí pokračování Twilight ságy s podtitulem Zatmění ve vítězství pět návrhů.

Vyhlašování vítězů, o nichž rozhoduje online hlasování fanoušků, se konalo v Gibson Amphitheatre u Hollywoodu. Zatmění si odtud odneslo hlavní cenu v kategorii nejlepší film, představitelé titulních rolí Robert Pattinson a Kristen Stewartová obhájili i svůj loňský úspěch - ocenění za hlavní úlohu.

Proměnili i nominaci v kategorii nejlepší políbení, kde porazili čerstvou držitelku Oscara Natalii Portmanovou a Milu Kunisovou nominované za lesbický polibek ve filmu Černá labuť. Pátou nominaci Zatmění pak proměnil ve vítězství v kategorii nejlepší souboj Robert Pattison za bojovou scénu s Bryce Dallas Howardovou a Xavierem Samuelem.

Foto: Reuters

Twilight sága ovládá MTV už od roku 2009 - první dva díly získaly rovněž po pěti cenách včetně hlavní. V letošních nominacích se za ságou umístilo akční sci-fi Počátek (sedm nominací), na dalších místech mezi uchazeči byl Harry Potter a Relikvie smrti část 1. (šest nominací), The Social Network (pět) a Černá labuť (čtyři).

Proti teennagerským idolům ale neměly šanci. Vrcholem ukázky, že na filmových cenách MTV vítězí vkus náctiletých, bylo udělení trofeje zpěvákovi Justinu Bieberovi za „best jaw dropping moment"  - scény, z níž divákům nejvíc poklesne čelist.
Šestnáctiletému Kanaďanovi stačilo zazpívat ve 3D koncertním snímku Never Say Never. Překonal tak formálně mnohem vynalézavější a drásavější scény z filmů 127 hodin (o horolezci, který si uřízne ruku) či Černé labutě (kde baletka prochází mnoha fyzickými změnami).

Druhým podobným příkladem, že někdo vyhraje bez ohledu na to, zda jde o dobrý film, byla kategorie nejlepší hláška ze scénáře. Oscarem oceněný Social Network od scenáristy Aarona Sorkina se musel sklonit před hloupou komedií Grown Ups (u nás Machři) - kde dětská herečka Alexys Nycole Sanchez říká: I want to get chocolate wasted - cosi jako Chci se tou čokoládou vykalit.

MTV Movie Awards 2011 - Mila Kunis a Justin Timberlake
MTV Movie Awards 2011 - Mila Kunis a Justin Timberlake | Foto: Reuters

S těmito kategoriemi a výsledky je snad zřejmé, že se show velmi odlišuje nejen „odborných" cen,  ale i od sebeoslavných Oscarů a podobných událostí. Na Oscarech sice jde o drahý podnikový večírek, kde si filmový průmysl sám odměňuje ty, jež pokládá za nejlepší - ale často přitom nezohledňuje komerční potenciál děl.

Smyslem cen MTV je naopak promovat snímky a herce, kteří oslovují náctileté publikum - a jde tudíž o synergii reklamy, lidového hlasování a budování fanouškovské komunity okolo stanice MTV, která se čím dál víc soustředí na filmy a zábavu obecně.

Není divu, že právě na cenách MTV byla poprvé promítnuta ukázka z první části čtvrtého dílu upírské série Twilight s podtitulem Breaking Dawn - Rozbřesk, která bude mít premiéru 18. listopadu. Promítány tu byly rovněž trailery k nadpřirozenému sci-fi thrilleru  Super 8, který má premiéru v USA tento pátek (v Česku až v září), a k poslednímu dílu Harryho Pottera, dokončení dvojfilmu Relikvie smrti, jenž má světovou premiéru 15. července.

Humor večera se ostatně nesl v lascivním duchu. Žertovalo se o orálním sexu v podání Bieberovy přítelkyně, zpěvák Justin Timberlake sáhl na ňadro herečce Mile Kunisové, která mu na oplátku sáhla na rozkrok. Členové populární výtržnické skupiny Jackass pak dělali homoerotické narážky na stárnoucího seladona Donalda Trumpa (který chce být prezidentem USA) a ukázali i sérii fotografií pářících se psů.

 

Právě se děje

Další zprávy