Sbohem, Harrisone Forde. Mladý Han Solo má tvář, petice fanoušků nic nezmůže

Martin Svoboda Martin Svoboda
10. 5. 2016 11:04
Alden Ehrenreich se stává novým Hanem Solem. Na rozdíl od Indiany Jonese, který bude ještě pár let nosit Fordovu tvář, si fanoušci mohou začít zvykat na novou inkarnaci. Někteří už sepsali petici pro přeobsazení.
Foto: Warner Bros. / LucasFilm

Harrisonu Fordovi se splnilo, o co usiloval od čtvrté epizody Star Wars, a jeho pašerák se ve filmu Síla se probouzí konečně dočkal hrdinského konce. V epizodách dějově následujících sedmé ho tedy již nepotkáme. Se Solem ale producenti samozřejmě neskončili.

Studio Walta Disneyho nemešká a hodlá ze svých 4,3 miliardy dolarů, za něž koupilo Lucasfilm, vytěžit každý cent. Síla se probouzí sice v celosvětových tržbách nepřekonala Avatara, i tak ale dvě miliardy dolarů představují úctyhodný výsledek a už dlouho před uzavřením kas se rozmýšlelo, jak vyprodukovat co nejvíc blockbusterů, aniž by se z toho diváci zbláznili.

Coppola, Allen, Coeni… a teď vesmír

Řešením jsou spin-offové díly, jež doplní různé vynechané dějové úseky hlavní série, nebo přistoupí k událostem z nového úhlu pohledu. Prvním bude Rouge One již tento prosinec. A v některých z nich Hana Sola opět uvidíme, v roce 2018 dokonce dorazí film věnovaný přímo jeho osobě, režírovaný Philem Lordem a Christopherem Millerem, kteří zaujali svými komediemi 21 a 22 Jump Street a především hravým Lego příběhem.

Nyní už i víme, kdo Harrisona Forda v příběhu z mládí jeho postavy herecky nahradí. Bude to Alden Ehrenreich. Mladého herce objevil Francis Ford Coppola, režisér legendárního Kmotra, ve svých méně známých počinech posledních let Tetro a Twixt. Střihl si ale i roli v Jasmíniných slzách Woodyho Allena, a že by nemusel mít problém se stylizovanou rolí, dokázal letos v Ave, Caesar bratří Coenů, kde ztvárnil přihlouplého herce se zlatým srdcem.

Castingová volba potvrzuje dlouhodobý trend ve frančíze Star Wars objevovat neznámé, či alespoň v mainstreamu neprosazené tváře. Nejde ale o volňásek mezi hereckou elitu, Hvězdné války se v tomto ohledu ukázaly být velmi nevypočitatelné. Jistě, máme tu Harrisona Forda a Ewana McGregora, kteří využili své angažmá k odstartování velké kariéry. Pak ale také Marka Hamilla, Carrie Fisherovou a Haydena Christensena, již nikdy nedokázali vystoupit ze stínu ságy, a obzvlášť Fisherová neváhá opakovat, že jí Lucas obsazením ve své sérii v podstatě zničil život.

Petice nic nezmůže

Žádná kletba Star Wars ale neexistuje. Obsazení v nich pouze z člověka nedělá dobrého herce a pro úspěšnou a dlouhodobou kariéru přeci jen potřebujete buď silnou dávku talentu, nebo alespoň charismatu. Ford a McGregor mají obojí, proto jim role v blockbusterech z předaleké galaxie pomohla, kdežto Hamill či Christensen nikdy příliš dobrými herci nebyli, a nezvládli být tedy na plátně víc než Lukem a Anakinem Skywalkerovými. Hamill došel úspěchu alespoň na poli dabingu, kde si získal příznivce coby Batmanova nemesis Joker.

Ehrenreich má talent a má i své charisma. Že si ale poradí s jednou z nejcharismatičtějších postav kinematografie, nemůže být dopředu zaručeno. Někteří fanoušci jsou zklamaní, v čele by viděli raději Anthonyho Ingrubeara, který už si mladého Forda zkusil v romantickém dramatu Věčně mladá a podle mnohých je pro roli jako narozený. Jeho zastánci založili i internetovou petici, jež za tři dny od Ehrenreichova obsazení nasbírala na pět tisíc podpisů. Většina fanoušků ale Coppolova oblíbence přijala se spokojeností.

Jestli se v Disneym rozhodli dobře, nebo špatně, se dozvíme v květnu roku 2018. Že by měl být film věnovaný Hanu Solovi plný energie hravosti, naznačují už jména režisérů známých skrze komediální tvorbu. Ehrenreich, doposud spíš charakterní herec, naopak slibuje opravdovou snahu o prohloubení postavy. Han Solo doposud především přihrával protagonistům a mnozí pochybují, že utáhne film jako jeho jediný hrdina. Doufejme tedy, že ano.

Rogue One: Star Wars Story - trailer s českými titulky | Video: Disney / Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy