Max von Sydow bojuje v Praze s piráty a Markem Vašutem

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 3. 2008 20:10
Na Barrandově se natáčí film za 770 milionů korun

Praha - Už od konce uplynulého roku se v Praze natáčí další zahraniční velkofilm. Snímek Solomon Kane je po fantasy Letopisy Narnie - Princ Kaspian nebo sci-fi Babylon A. D. s Vinem Dieselem dalším filmem, který dá vydělat i českým filmařům.

Domácí firmy se na něm podílí i produkčně. Akční dobrodružná fantasy podívaná vzniká v koprodukci Česka, Francie a Velké Británie, její rozpočet je na české poměry enormní: 45 milionů dolarů, tedy zhruba 770 milionů korun.

Příběh podle předlohy Roberta E. Howarda - jinak autora Barbara Conana -  natáčí režisér Michael J. Besset. Odehrává se v 16. století, v době objevitelských cest legendárních mořeplavců a jejich obchodních i plenitelských úspěchů.

Neúplatný Solomon Kane bojuje s piráty a překupníky, trestá zloděje, únosce i vrahy. "Za přítele má afrického čaroděje, jenž se dokáže převtělovat do živých i mrtvých. Za unesenou anglickou šlechtičnou procestuje dva kontinenty a nezalekne se ani upírů či přízraků mrtvých," říká tisková mluvčí Barrandova Dušana Chreneková.

Solomon Kane
Solomon Kane | Foto: Aktuálně.cz

Kanea ztvárňuje třiačtyřicetiletý James Purefoy známý z filmů Příběh rytíře, Resident Evil, Jarmark marnosti či z historického seriálu Řím. V epizodních rolích se tradičně mihnou i čeští herci - třeba Marek Vašut, který představuje postavu zvanou Tattoo.

Hlavní ženskou roli hraje teprve sedmnáctiletá Rachel Hurd-Wood, rusovláska z Tykwerova Parfému. Známou tváří je i Brit Mackenzie Crook - ve třech dílech Pirátů z Karibiku ztvárnil Ragettiho, kterému věčně vypadává jeho umělé oko.

A samozřejmě osmasedmdesátiletý veterán Max von Sydow, známý ze snímků Ingmara Bergmana, ale posléze i z hollywoodských velkoprodukcí; hrál kupříkladu v Minority Reportu a nejnověji je k vidění v aktuálním Skafandru a motýlovi.

Film se natáčí na Barrandově i v konkurenčních hostivařských ateliérech. "V době rozhodování o natáčení byly naše ateliéry rezervované pro jiné projekty," vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva společnosti Barrandov Studio Vladimír Kuba.

Ony jiné projekty se ale nakonec neuskutečnily. "V důsledku neexistence daňových pobídek nakonec budou realizovány v zahraničí," dodává Kuba s tím, že produkci zajišťuje International Production Company.

Stavbu zajišťuje právě Barrandov Studio, na jejich kopci vyrostlo třeba velkorysé tržiště. Barrandov pro zahraniční filmaře připravuje také kostýmy, štáb filmu využívá i laboratoře.

 

Právě se děje

Další zprávy