Marion Cottilardová bodovala po Lvech i v Londýně

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 2. 2008 10:45
Další filmové ceny znovu zopakovaly známá jména
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles, Londýn - Dva týdny před udílením Oscarů se rozdělovaly další filmové ceny, které mají šanci napovědět, kdo na nejblyštivější události Hollywoodu zaboduje. A udílení cen BAFTA i cen amerických scénáristů jen potvrdilo favority: dostaly je snímky Tahle země není pro starý, Až na krev, komedie Juno či drama Pokání.

Oscaři se budou udělovat 24. února a podoba slavnostního večera stále nemá jasné obrysy kvůli stávce amerických scénáristů. Ti se o víkendu sešli nad detaily smlouvy, která má jejich tříměsíční stávku ukončit, a zároveň udělili oborové ceny.

Připadly komedii Juno a snímku Tahle země není pro starý - těhotenská komedie byla oceněna za nejlepší originální scénář, snímek bratří Coenů jako nejlepší adaptace.

Ellen Page ve filmu Juno
Ellen Page ve filmu Juno | Foto: Aktuálně.cz

Stejně jako řada předchozích cen včetně Zlatých Glóbů se ale i ty scenáristické obešly bez lesků fotoaparátů a luxusních rób.

Jinak tomu bylo v zámoří. Zatímco Česko o víkendu krotilo nominace na Českého lva, v Londýně se udělaly britské národní ceny BAFTA. Předávání se zúčastnila řada hvězd - mimo jiné Sylvester Stallone, Cuba Gooding jr., Jeff Goldblum a Kevin Spacey.

Mohou je získat i neanglické snímky, místní akademici, ale patrioticky na první místo vynesli domácí drama Pokání podle románu Iana McEwana, které získalo cenu pro nejlepší film.

Film měl nejvíc, tedy 14 nominací, nakonec mu ale připadly jen dvě ceny; další byla za výpravu. Celkem čtyři ceny zato získala Edith Piaf: krom ceny pro herečku i cenu za hudbu, kostýmy a makeup.

Marion Cottilard s cenou BAFTA za Edith Piaf
Marion Cottilard s cenou BAFTA za Edith Piaf | Foto: Reuters

Nejlepším hercem byl dle očekávání zvolen Daniel Day-Lewis za drama Až na krev, které je také horkým favoritem klání o Zlatého medvěda na letošním Berlinale.

Cenu pro nejlepší herečku Britce Julie Christie vyfoukla - jak hořce připomíná BBC - Francouzka Marion Cottilardová za Edith Piaf. Spolu s Ivou Bittovou a Danielou Kolářovou je Francouzka i v nominacích na nejlepší herečku na Českém lvu.

Vedlejší herecké kategorie vyhrála Tilda Swinton za Michaela Claytona a Javier Bardem za Tahle země není pro starý. Snímek bratří Coenů získal i cenu za režii.

Ceny za scénář připadly snímkům Skafandr a motýl a americké komedii Juno. Nejlepším cizojazyčným filmem byl zvolen německý Životy těch druhých.

 

 

Právě se děje

Další zprávy