Maminka českých dokumentaristů dostala cenu

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 3. 2008 9:00
Institut dokumentátního filmu si odnesl cenu ze Soluně
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Praha - Prestižní evropskou cenu získal na festivalu v Soluni český Institut dokumentárního filmu. Organizace zastřešující české dokumentaristy získala za přínos pro tento obor ve střední a východní Evropě ocenění EDN Award.

Za osm let existence Institutu dokumentárního filmu bylo s jeho přímou nebo nepřímou pomocí natočeno přes 40 dokumentárních filmů v 15 zemích střední a východní Evropy. Spolupracují s ním i čeští tvůrci.

"IDF je pro dokumentaristy v České republice nesmírně důležitá instituce, otevřel brány českému dokumentu do světa a přivedl světový dokument do Čech," říká Helena Třeštíková, režisérka filmu Marcela i cyklu Manželské etudy.

Úspěch okomentovala i režisérka Erika Hniková: "Institut  je takovou důležitou maminkou českých a východoevropských dokumentů. Ať už při kojení, vývoji, růstu, či jejich vypouštění do světa. A proto: Díky mami!"

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

IDF pracuje i na právě připravovaných projektech - třeba na Schránkách paměti, portrétu významného českého scénografa Josefa Svobody od Jakuba Hejny a Lucie Králové, autorky Ztracené dovolené.

Na říjnovém East European Foru svůj projekt představili a vzápětí dostali čtyři nabídky od zahraničních televizí na předkup práv.

Cenu EDN Award každoročně udílí zastřešující evropská asociace European Documentary Network (EDN) organizaci, skupině či jednotlivci, který výjimečným způsobem přispěl k rozvoji evropského dokumentu.

"Činnost Institutu je příkladem skutečné průkopnické práce," zdůvodňuje letošní volbu ředitelka EDN Leena Pasanen.

"Cena není spojená s žádnou finanční podporou, je to hlavně prestižní ocenění, které nám určitě pomůže v práci s evropskými partnery," říká ředitelka Institutu Andrea Prenghyová

IDF krom East European Fora pořádá také celoroční dílny Ex Oriente, úzce spolupracuje i s jihlavským festivalem.


 

 

Právě se děje

Další zprávy