Major Zeman hraje estébáka ve filmu o osmašedesátém

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 8. 2008 11:00
Dva nové snímky pojednávají o srpnovém výročí

Praha - Dva nové české filmy se vracejí ke 40 let staré události - srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Pod dohledem Jiřího Menzela polský režisér Jacek Glomb natáčí snímek Operace Dunaj. K osudovému datu se filmem Anglické jahody vrací i režisér Vladimír Drha, autor snímku Početí mého mladšího bratra či pohádky O perlové panně.

"Srpnové dny roku 1968 se v české kinematografii neobjevovaly příliš často," říká Drha. "Nepočítáme-li normalizační agitky, byl osmašedesátý součástí českých filmů až v devadesátých letech, spíš ovšem jako pozadí, historická danost nebo ornament."

Anglické jahody události 21. srpna vyžívají jako dramatické situace, jako předpokladu ústředního psychologicko-milostného dramatu.

Anglické jahody
Anglické jahody | Foto: Falcon

"Ústředními postavami jsou mladí lidé - a domnívám se, že to může jejich dnešním vrstevníkům osvětlit leccos z toho, co jim připadá jako vzdálená a nepříliš slavná historie," věří režisér. 

Hrdinou jeho filmu, který začíná v předvečer okupace, je Tomáš, který se chystá odjet na sběr jahod do Anglie. Nevybere si ale vhodný termín - blíží se už ruské tanky. Místo na Britské ostrovy tedy vyrazí se svou dívkou Táňou na chatu k Davli, a tam se setká s ruským vojákem, který chce dezertovat.

"Příběh se mohl odehrát vlastně v jakékoliv době, která se tak trochu vymkla z kloubů. Je osudovým milostným příběhem mladých lidí, kteří chtěli mít chvilku času na lásku, ale ocitli se v nesprávnou dobu na nesprávném místě," dodávají tvůrci.

Ve filmu hrají Viktor Preiss, Nela Boudová či Pavla Tomicová. "Zajímavou roličku přijal představitel majora Zemana Vladimír Brabec, který si zahraje estébáka," říká mluvčí filmu Uljana Donátová.

Anglické jahody
Anglické jahody | Foto: Falcon

Obsadit herce, který se proslavil rolí socialistického ochránce pořádku před nepřátelskými živly, prý napadlo producenty. "Pracovali s panem Brabcem na pohádce Z pekla štěstí, kde hrál krále," objasňuje Donátová. "Říkali jsme si, že by byl dobrý paradox obsadit do filmu o roku 1968 herce spjatého s rolí majora Zemana."

A Brabec prý díky známosti souhlasil s rolí bez okolků. "Přijal to obsazení s povděkem. Natáčení s ním bylo velmi příjemné a profesionální."

Ukázku tvůrci představili už na festivalu v Karlových Varech, nyní jsou ve fázi postprodukce, střih je hotov. Premiéra je plánována na 13. listopadu - ale už během srpna by v televizi měl být k vidění film o filmu.

Česko-polská Operace Dunaj se tou dobou bude ještě natáčet. Vypráví o polském tanku, který se v Čechách ztratí během srpnové invaze. I tady se setkávají vojáci Varšavské smlouvy s českými obyvateli, čímž má vzniknout řada tragikomických situací.

Foto: Aktuálně.cz

"Chci natočit to, čemu se v Polsku říká komediodram, česky tedy tragikomedie," říká polský režisér Jacek Glomb, historik a divadelní režisér. "Zajímá mě historie z pohledu člověka, ne ideologie. Je to film o porozumění."

Film vychází z divadelní inscenace, kterou Glomb uvedl v divadle v Legnici v roce 2006. Město má k invazi hlubší vztah: byl tu štáb, ze kterého šly invazní rozkazy. Do Legnice byli také po zatčení převezeni představitelé Pražského jara.

Z českých herců se natáčení zúčastní Martha Issová, Miroslav Krobot, Jaroslav Dušek, Monika Zoubková, ze slovenských Martin Huba, z polských Zbigniew Zamachowski nebo syn Jerzyho Stuhra Maciej Stuhr.

První klapka padla už na konci července. Tento měsíc se Operace Dunaj natáčí mimo jiné v polském městě Jelenia Góra, do kin by měla symbolicky vstoupit 21. srpna příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy