Locarno přivítá Depardieua, Huppertovou, Forda i Craiga

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 8. 2011 15:37
Festival začíná víc sázet na lesk, show a hvězdy
Foto: Aktuálně.cz

Locarno - V pořadí 64. filmový festival se od středy koná ve švýcarském Locarnu a  letos víc než dříve sází na červený koberec. Přehlídka přivítá slavné hosty jako francouzského herce Gérarda Depardieua, francouzskou herečku Isabelle Huppertovou, americké hvězdy Harrisona Forda a Daniela Craiga, švýcarského herce Bruno Ganze či francouzskou tanečnici a herečku Leslie Caronovou.

Na festivalu se do 13. srpna představí téměř 300 filmů. Již úvodní Super 8 od režiséra J. J. Abramse naznačuje změnu: atraktivní film, který přitáhne publikum. Olivier Père, jenž za organizací stojí letos podruhé, chce podle agentur festival na Lago Maggiore představit v novém image pod heslem více show s méně ztrátami.

Důraz je však nadále kladen na nejdůležitější soutěž Concorso Internazionale, zaměřenou na objevování nových talentů a nového stylu. Dvacet hraných a dokumentárních filmů bojuje o hlavní cenu Zlatého leoparda.

Také letos jsou magnetem na publikumvečerní představení pod širým nebem na Piazza Grande. Mezi nejvíce očekávané snímky patří hollywoodský film Kovbojové a vetřelci díky hlavním představitelům Harrisonu Fordovi a Danielu Craigovi, nebo Američan v Paříži s legendární zpěvačkou, herečkou a tanečnicí Leslie Caronovou.

Tento film poprvé uvedený před 60 lety zde bude promítán v rámci retrospektivy režiséra Vincenta Minnelliho. Otec Lizy Minnelliové byl jedním z hvězdných režisérů Hollywoodu ve 40. a 50. letech.

Předsedou poroty mezinárodní soutěže je portugalský producent Paulo Branco, partner mnoha evropských režisérů. Zlatý leopard a další ocenění budou předána 13. srpna na galavečeru na Piazza Grande.

 

Právě se děje

Další zprávy