Letní filmová škola míří na progresivní Portugalsko

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 6. 2013 13:47
Na Portugalsko se zaměří Letní filmová škola v Uherském Hradišti
Pedro Costa
Pedro Costa | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na progresivní i historicky bohatou portugalskou kinematografii se zhruba čtyřiceti tituly zaměří program Letní filmové školy v Uherském Hradišti (LFŠ), která se uskuteční od 26. července do 3. srpna. A to od němých začátků, přes variace na evropské hnutí nových filmových vln v 60. letech minulého století až po výjimečné festivalové snímky z posledních let.

Do Uherského Hradiště přijede jeden z uznávaných režisérů Pedro Costa a kameraman vizuálně výjimečných snímků Rui Pocas. "Vedle Costovy kompletní retrospektivy je připraven výběr filmů z více než devíti dekád tvůrčí kariéry 104letého Manoela de Oliveiry, nejstaršího stále aktivního režiséra na světě," řekl hlavní dramaturg LFŠ Jan Jílek. Filmař podle něj nepřijede - právě začal natáčet nový snímek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sekce Inventura nabídne profil další výrazné režisérské osobnosti Kaneta Šindóa, který je fanouškům znám zřejmě svými horory Onibaba a Černý kocour. Avšak tvorba tohoto japonského filmaře, který zemřel loni krátce po svých stých narozeninách, je rozmanitější.

Neméně pozoruhodné má být uvedení kolekce proslulých polských historických velkofilmů v rámci cyklu Visegrádský horizont. Od Křižáků Alexandra Forda, jejichž úspěch v roce 1960 vedl ke vzniku řady podobných snímků, až po Polskou sibiriádu Janusze Zaorského z roku 2013. Přijede i legenda tohoto žánru Jerzy Hoffman.

Sedmdesátinám Národního filmového archivu budou věnována Širokoúhlá šedesátá, která na toto období nahlédnou pohledem technickým. Obsáhnou kolekci černobílých širokoúhlých snímků nejrůznějších žánrů jako oslavu klasického filmového vyprávění a prezentace.

Zvláštní uvedení bude patřit restaurovanou verzi slavného francouzského snímku Marcela Carného Děti ráje, poctu slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi či Hold legendám Činoherního klubu spojený s premiérou dokumentu Josefa Abrháma ml. Hoteliér. Setkali se v něm například herci Josef Abrhám, Jan Kačer a Vladimír Pucholt, kteří v 60. letech stáli u zrodu této pražské scény. Promítnut bude soubor filmů, které si sami vybrali.

Podle ředitelky LFŠ Radany Korené z pořádající Asociace českých filmových klubů končí možnost zvýhodněné akreditace už 15. června. Kdo se do tohoto termínu akredituje na stránkách www.lfs.cz a uhradí 1000 korun, ušetří 400 Kč a navíc dostane poloviční slevu na doprovodné akce této devítidenní přehlídky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy