Král úsměvů Troška vyráží na zteč proti Pánovi prstenů

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 2. 2008 22:10
Za týden má premiéru Nejkrásnější hádanka
Nejkrásnější hádanka
Nejkrásnější hádanka | Foto: Falcon

Praha - Ve "stínu jaderné hrozby" u Temelína natočil v létě Zdeněk Troška novou pohádku Nejkrásnější hádanka. Po sedmi letech vyplněných prací na romantickém kýči Andělská tvář a třeskuté kameňákové sérii se tedy vrací do pohádkového žánru, kam nezavítal od krachu svého producenta Jiřího Pomeje.

Nejkrásnější hádanka vstupuje do kin 21. února. "Tu pohádku jsme se snažili dělat pro nejmenší diváky, ale první reakce naznačují, že se líbí i starším dětem, jejich rodičům a prarodičům," radoval se Troška na bujaré tiskové konferenci, kde mu krom malých dětí tleskalo i mnoho důchodců.

Ach ty české lesy

Nejkrásnější hádanka spojuje dvě pohádky Jana Drdy. Hrdinou je chytrý chasník Matěj v podání Jana Dolanského, který vroucně miluje svou Majdalenku. Její otec mu ji ale nechce dát, a tak Matěj vyrazí přes hory a doly do světa. Tam narazí na krásnou milovnici hádanek, princeznu Rozmarýnu, ale stane se i členem party loupežníků zloducha Madlafouse.

Nejkrásnější hádanka: Miroslav Táborský a Táňa Medvecká
Nejkrásnější hádanka: Miroslav Táborský a Táňa Medvecká | Foto: Falcon

"Měl jsem obrovské štěstí, že na FAMU byl mým pedagogem Bořivoj Zeman, otec a tvůrce klasické české pohádky. On nás učil, že pohádka se má dělat jednoduše, průzračně a hlavně s humorem, toho se držím," objasňuje Troška.

"Na základě půdorysu pohádek z 50. let jsem se snažil udělat i tuto pohádku - s důrazem na její českost. S krásnou českou krajinou, českými kroji i českými písničkami a českými lesy," rozplývá se Troška.

Zároveň dodává, že idylický svět pohádky bylo těžké v současném Česku najít: "České lesy jsou celé prokácené, takže pohádkový les aby člověk pohledal."

Vysněnou krajinu mytických Čech našel v lesních oborách u Hluboké nad Vltavou. Elektrikou "zadrátovanou českou krajinu" si nechal digitálně oddrátovat a nízké obilné klasy si nechal nastavit, aby se v nich jeho hrdinové mohli prohánět.

Zlatavé lány, vymydlené kroje a všude plno dobra a čtveráctví, jehož nositeli je prostý lid - to jsou ostatně základní stavební kameny Troškova světa.

I když tentokrát v něm naštěstí ubylo nelogičností, naschválů, křiku i prvoplánové infantility a pohádka tak má alespoň místy šanci uspokojit i dospělý doprovod dětských diváků.

Troška Czech Made

Není divu, že současné české pohádky Troškovi moc nevoní. "Díval jsem se na ty nové vánoční na České televizi, ale byly na mne moc temné, až depresivní. Chyběl v nich humor a úsměv a radost," stěžuje si režisér.

Nejkrásnější hádanka
Nejkrásnější hádanka | Foto: Falcon

Je mu prý líto i to, že český trh zaplavují anglosaské kruťárny a fantasy filmy jako Pán prstenů či potterovská série. "Já i dál chci dělat pohádky s pohodou a úsměvem," opakuje svou mantru.

Toho hezkého je v našem životě méně a méně, spíš se nosí negace a ošklivost, i televizní zprávy jsou samá černá kronika, aspoň touhle pohádkou jsme chtěli pohladit po duši."

"Takhle humorné pohádky ostatní národy nemají - Němci mají Grimmy, Seveřané taky takové drsnější věci. Většina pohádek děti straší, u nás pohádky spíš uspávají a potěší," přidal se k mudrování i Miroslav Táborský, jinak loupežník Madlafous.

Film byl natočen v produkci Barrandov studia, s koprodukčním vkladem distribuční společnosti Falcon. Troška Barrandov oslovil loni na jaře, v květnu dostal projekt zelenou a v červnu se začalo točit. "V dobách Československa platila pohádka za dobrý vývozní artikl," vysvětluje rychlé rozhodnutí producentka Helena Uldrichová.

Barrandov s Troškou hodlá spolupracovat i na jeho dalším projektu Černá princezna. 

 

Právě se děje

Další zprávy