Kníráče Josefa Abrháma zavalil při zkoumání gagu klavír

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 11. 2008 12:00
Na plátně ožila Havlova Anatomie gagu
Anatomie gagu
Anatomie gagu | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mezi filmy premiérovanými na letošním FAMUfestu bylo několik pozoruhodných inscenovaných dokumentů. Patří k nim i Anatomie gagu, absolventský film Josefa Abrháma jr.

Vychází ze stejnojmenné eseje Václava Havla, který také ve filmu vystupuje. Abrhám tu zábavnou a hravou formou rozebírá podstatu gagu i humoru obecně.

V úvodní sekvenci dokonce inscenuje krátkou, záměrně prkennou hranou grotesku, v níž herci s obřími kníry představují základní principy gagu dle Havlovy statě. 

Hrdinou půvabného dílka je režisérův otec Josef Abrhám v roli oknírovaného řidiče, který během jízdy a zaníceného vysvětlování teorie podpálí vlastní embéčko.

Poté se kvůli tomu dostane do konfliktu s dvěma policisty v podání Jana Budaře a Jiřího Macháčka - ti tu na důkaz tvrzení, že opakovaný gag je stále gagem, i když už s menší účinností, mimo jiné zapadnou při komunikaci s nepozorným řidičem postupně do jámy v silnici.

"Humor znamená porušení stereotypu, kterého dosáhneme, stane-li se něco neočekávaného," vysvětluje s vážnou tváří Abrhám, zatímco film řetězí jeden gag za druhým. Na scénu padají klavíry a plácají se tu šlehačkové dorty.

Anatomie gagu
Anatomie gagu | Foto: Aktuálně.cz

K tématu se tu posléze vyjadřuje řada osobností, které s ním mají co do činění. Ale jejich váhavé charakteristiky gagu a humoru spíš dokazují jejich neuchopitelnost.

"V mládí jsem byl tak drzej, že jsem na tyhle otázky odpovědi sypal z rukávu," říká Václav Havel a gag označuje za "velmi tajemnou věc".

Ve své Anatomii gagu z roku 1963 precizně rozebral strukturu filmové grotesky, přičemž od Chaplina se propracoval přes Tolstého až ke společenské absurditě. "Překvapivost gagu nepramení z exponování neznámého, ale z nečekaného pohledu na známé," připomíná Abrhám jednu z Havlových tezí.

Při práci na filmu vyšel z vlastního snímku Dortová bitva, který natočil už v šesti letech, i ze svého mladického nadšení pro staré grotesky.

Anatomie gagu
Anatomie gagu | Foto: Aktuálně.cz

"Komik a jeho svět z osmdesátých let dnes ČT nevysílá, tak jsme si natočili svůj díl, ovšem s patřičným rozborem pracovníků z oblasti gagu," vysvětluje vznik filmu.

Nejdříve prý spontánně vznikla první, hraná část. "Přesnost Havlových formulací byla pak inspirací zeptat se titánů humoru, co to je gag - a tak vznikla druhá část," vysvětluje genezi snímku.

Luděk Sobota tak třeba vzpomíná, jak občas vymyslel gag až "z pudu sebezáchovy" - a Smoljak prohlašuje, že humor pomáhá unést tragégii života.

"Já myslím, že byste se měli zeptat pana prezidenta Klause, a nemuseli byste pak dál protahovat tohle trápení," radí tvůrcům v závěru animátor Pavel Koutský.

Anatomie gagu
Anatomie gagu | Foto: Aktuálně.cz

Mezi zpovídanými jsou i Zdeněk Svěrák, Ctibor Turba či Karel Vachek, Bolek Polívka, Břetislav Pojar a Vladimír Just.

Film natočený v HD kvalitě se chystá Abrhám otestovat na zahraničním publiku, jedná i s českými distributory; možná by se Anatomie gagu mohla objevit ve zdejších kinech jako předfilm.

"Viděl ho zatím otec, Jirka Macháček, Honza Budař a Luděk Sobota - těm se líbil," říká o reakcích aktérů a pochvaluje si i spolupráci s Havlem.

"Byl k nám velmi vstřícný a patří mu velký dík. Rád bych poděkoval i lidem z jeho kanceláře, kteří nám umožnili včasný termín v jeho nabitém programu."

Film si z FAMUfestu nakonec žádnou z cen neodnesl, přednost dala porota neméně vydařenému snímku Velmistr Rozálie Kohoutové.

Abrhámova rodina se ale neztratila. Cenu studentské poroty si z FAMUfestu odnesli animovaní Lavičkáři manželky Abrháma jr. Denisy Grimmové, ke kterým Josef Abrhám st. složil hudbu.

 

Právě se děje

Další zprávy