Klasika vítězí. Pořád vládne Sněhurka, Kmotr a Chaplin

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 6. 2008 17:45
Anketa: Jaké jsou nejlepší žánrové filmy Hollywoodu?
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nejlepší žánrové filmy Hollywoodu vyhlásil v úterý Americký filmový institut. Celkem deset vítězů pokrývá kategorie od westernu přes sportovní příběh až po soudní drama.

Nepřekvapí, že výběr je spíš konzervativní a sahá do dob, kdy žánrové filmy stály na dodržování pravidel, nikoli na jejich pokoušení a experimentech.

Institut ostatně nikdy nezakrýval, že je tu spíš od toho, aby připomínal prověřené hodnoty. Když loni znovu vybíral nejlepší film všech dob, opět zvolil Občana Kanea a nejnovějším snímkem v první desítce byl patnáct let starý Spielbergův Schindlerův seznam.

z filmu Tramp
z filmu Tramp | Foto: Aktuálně.cz

Sněhurka, Dorotka a Zuřící býk

Nejlepším animovaným filmem byla teď vyhlášena klasická disneyovská Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937, za kterou získalo studio Walt Disney svého prvního Oscara a započalo jím tradici své legendární rodinné zábavy.

Mezi fantasy filmy zase bodoval předchůdce všech Pánů prstenů a Narnií - Čaroděj ze země Oz s Dorotkou a jejím psíkem. Další klasikou je Kubrickův vesmírný opus 2001: Vesmírná odysea vyhlášený za vítěze kategorie sci-fi.

Nejlepší romantickou komedií jsou pak podle Institutu Chaplinova Světla velkoměsta, nejlepší gangsterkou opět zcela oprávněně Kmotr.

Mezi westerny kralují Stopaři z roku 1956 - film Johna Forda s Johnem Waynem. Sportovní tématiku zastupuje Scorseseho Zuřící býk, jehož hvězda Robert de Niro právě balí kufry do Karlových Varů.

Nejlepší žánrové filmy Hollywoodu

  • Animovaný film: Sněhurka a sedm trpaslíků
  • Romantická komedie: Světla velkoměsta
  • Western: Stopaři
  • Sportovní film: Zuřící býk
  • Mystery: Vertigo
  • Fantasy film: Čaroděj ze země Oz
  • Sci-fi: 2001: Vesmírná odyssea
  • Gangsterka: Kmotr
  • Soudní drama: Jako zabít ptáčka
  • Historický velkofilm: Lawrence z Arábie

Mezi soudními dramaty vyhrálo Jako zabít ptáčka, adaptace románu Harper Leeové z roku 1962 s Gregory Peckem. Historickým velkofilmům vládne Lawrence z Arábie a žánru "mystery" Hitchcockovo Vertigo.

Mistr své kategorie 

Hitchcock pak logicky zcela ovládl celou kategorii. V první mystery desítce má ještě tři další filmy - Okno do dvora na třetím místě, Na sever severozápadní linkou na sedmém a Vraždu na objednávku na deváté pozici.

Animovanou kategorii podobně opanoval Walt Disney. Krom Sněhurky se v první pětce objevil ještě Pinocchio, Bambi, Lví král a Fantazie.

Až na dalších dvou pozicích jsou novější snímky z produkce disneyovského studia Pixar - šesté místo ukořistil Příběh hraček, desáté pak Hledá se Nemo. Zelenému zlobru Shrekovi od konkurence musela stačit osmá příčka.

Ani Hitchcock ale není králem, jiní režiséři mají totiž širší rozptyl. Dokazuje to úspěch Stevena Spielberga hned v několika kategoriích - mezi historickými velkofilmy získal třetí a osmou příčku se Schindlerovým seznamem a filmem Zachraňte vojína Ryana, mezi sci-fi opět třetí s E.T. mimozemšťanem.

Zuřící býk
Zuřící býk | Foto: Aktuálně.cz

Stanley Kubrick zas krom prvního místa s Vesmírnou odyseou uchvátil i čtvrté místo s Mechanickým pomerančem a mezi velkofilmy páté místo se Spartakem. Martin Scorsese krom Zuřícího býka zabodoval i mezi gangsterkami s filmem Mafiáni, který obsadil v této kategorii druhé místo.

Světla velkoměsta jsou v první romantické desítce dokonce jedním ze dvou němých filmů, které se sem propracovaly. Film porazil i takovou klasiku, jakou je Annie Hallová Woodyho Allena na místě druhém či Když Harry potkal Sally na šestém a Samotáře v Seattlu na desáté příčce.

Každému se zavděčit nelze

"Právě proto jsou tyhle žebříčky tak důležité," říká prezident AFI Bob Gazzale. "Udržují ty filmy v kulturním povědomí. Když se Světla velkoměsta stanou vítězem kategorie romantických komedií, vrátí se k tomu filmu miliony lidí, aby se na něj podívaly."

2001: Vesmírná odyssea
2001: Vesmírná odyssea | Foto: Wiki

Americký institut nejlepší filmy vyhlásil ve speciálním pořadu televize CBS. Porotu, která rozhodovala o vítězích, tvořili herci, filmoví tvůrci, kritici a další zástupci Hollywoodu, kteří je volili z nominací.

Podle Gazzalea je u žebříčků zajímavá právě následná debata o tom, které filmy tu jsou zařazeny a které sítem výběru propadly. "Je to vyjádření kolektivního mínění zástupců filmové komunity. Každému se zavděčit nelze."

Patnáct set filmařů, herců, scenáristů i filmových kritiků se pravidelně po deseti letech schází, aby aktualizovali žebříček sta nejlepších filmů všech dob.

AFI pravidelně volí i desítku filmu roků; za rok 2007 mezi nimi nechybí staří známí: Tahle země není pro starý, ropařská sága Až na krev, road movie Útěk do divočiny i právnické drama Michael Clayton.

Instiut s oblibou sestavuje i pořadí komedií, milostných snímků, hvězd či filmových hlášek.

  • Podívejte se na kompletní pořadí v jednotlivých kategoriích
    na stránkách Amerického filmového institutu ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy