Kino kabaret Praha láká nesoutěživé filmaře

frs
8. 9. 2011 10:50
Poprvé se tu představí mezinárodní filmový workshop
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Idea, která se zrodila před deseti lety v kanadském Montrealu, je na první pohled jednoduchá. Spontánně vytvořené filmařské týmy mají jeden den, resp. přesně 33 hodin na to, aby natočily jeden či více krátkometrážních filmů. Ty se pak budou hned druhý den veřejně promítat v kinech.

Pražský Kino kabaret, který pořádá občanské sdružení Kino Praha, se uskuteční od 27. září do 2. října. Sestávat bude ze tří natáčecích „session" a tří projekcí: v experimentálním prostoru NoD (28. 9. od 21. hodin, v kině Světozor (30.9. od 22:30) a v kině Bio Oko (2.10. od 21:00).  Jednotná cena vstupného pro návštěvníky kin je 60 Kč.

„Hlavní stan" a zároveň „improvizovaný kino-lab" pak bude v klubu K4 v prostorech budovy Univerzity Karlovy v Celetné ulici. Účastníci se mohou přihlásit do 20. září 2011 prostřednictvím formuláře, který lze nalézt na stránkách www.kinopraha.cz.

Limit je 80 účastníků. Poplatek za účast na jedné session 250 Kč pokrývá 2 snídaně a organizační náklady. Každou session lze absolvovat jednotlivě, není nutné se účastnit všech tří.

„Není zadané žádné téma, žánr ani natáčecí technika," říká organizátorka projektu Haruna Honcoopová, „tvůrci, kteří přijdou s filmovým projektem, ho prezentují před ostatními účastníky a po prezentaci všech projektů se spontánně vytvoří filmové týmy, podle toho, kdo co umí a komu se líbí jaký projekt - a ihned se začíná natáčet."

Podobné akce pravidelně probíhají ve více než šedesáti městech po celém světě, naposledy se Kino Kabaret uskutečnil ve Vídni a v Helsinkách. Organizátory jsou stejně jako v Praze různá sdružení filmových nadšenců,účastníky pak profesionální i amatérští režiséři, střihači, herci či hudební skladatelé.

Někteří ,kinoité', jak se říká účastníkům Kino kabaretů, navštěvují kabarety po celém světě pravidelně; pro některé z nich je to dokonce určitý životní styl. Vznikají mezinárodní filmové týmy, které spolu třeba navazují spolupráci i mimo Kabarety. "Zároveň je to zajímavý způsob, jak poznat město, ve kterém se Kino kabaret odehrává, ze zcela jiné perspektivy," dodává Honcoopová.

Kino kabaret je založen na principu nesoutěživosti a spontánnosti filmové tvorby v krátkém časovém limitu. Smyslem akce je především užít si zábavu při tvorbě filmů v kreativním, mezinárodním kolektivu mladých tvůrců a vzájemně si při produkci filmů vypomáhat.

 

Právě se děje

Další zprávy