Když byl budoucí Bond po krk ve filmové extázi

Michal Šobr
15. 4. 2011 11:25
15.4. - Na DVD vychází našlapaná černá gangsterka
Foto: Aktuálně.cz

DVD - V gangsterské komedii se umírá snadno byť ne vždy rychle a bezbolestně, obzvlášť když vám usmaží srdce rozpálená žehlička. To se stává, když se dělají kšefty s magorama.

Ústřední „nobody" téhle zamotané story - jehož jméno nenaleznete ani v titulcích - je chytrý hoch, který se vyzná, ale pohybuje se ve špatné společnosti naládované fetem. A o ten tu jde především.  Kdo prošvihne první šanci, druhou nedostane!

Přežít může jen ten, kdo dodržuje pravidla, pracuje v malých týmech, je nenápadný, jedná jen s těmi, kteří mají doporučení, nešidí, protože není hamoun, respektuje své nepřátele (a že si jich v tomhle byznysu nadělá) a včas platí dodavatelům. Přestože tohle dodržoval, věděl, že podmínkou přežití je v pravý čas všeho nechat, vyluxovat konto a tiše z branže zmizet.

Zrovna to plánoval, když ho místní boss Jimmy Price požádal o laskavost. Je třeba najít dceru jeho přítele, která se sjíždí s feťáckým kámošem, a prodat zboží, jež nablblá trubka Duke v Holandsku ukradl srbské mafii, vážně ji tím naštval - a pravděpodobně si významně zkrátil život.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Když producent dospěje k tomu, že už ho nebaví realizovat filmy jiných, nezbývá než si natočit vlastní. A tak se také stalo. Matthew Waughn, producent odlehčených gangsterek kámoše Guye Ritchieho Sbal prachy a vypadni a Podfu(c)k, poprvé odvážně usedl do režijního křesla - a nezklamal.

Do našlapané černé gangsterky zalidněné řadou propletených figur a figurek z drogového podsvětí vdechl i nostalgii jednoduchého světa, kdy proti sobě nestojí jen policajti a zloději, kteří vždy usilovali o to peníze z banky lifrovat, zatímco dnes jde o to jak je vyprat a dostat na bankovní účet.

Značný počet postav, stejně jako řada nečekaných zvratů a vedlejších motivů, tu vyžaduje soustředěnou diváckou účast. V hereckém týmu na sebe upozorňuje zejména chladnokrevný hráč Daniel Craig, který na cestě k Bondovi předvádí své charisma, elegantní styl i ostře řezanou tvář. Sekunduje mu plejáda slušných, vesměs ostrovních herců, kteří díky inteligentnímu scénáři autora literární předlohy J. J. Connollyho mají co hrát a mezi nimiž se nedá přehlédnout zejména známý irský kudrnáč  Colm Meaney.

Po krk v extázi je žánrovka podbarvená černým humorem, přesvědčivým městským vizuálem a stylovým soundtrackem ze života těch, kteří vlastně dávají lidem to, co chtějí. Někdy hérák, někdy koks a někdy odříznutou hlavu někoho, kdo ji ztratil, protože to přehnal.

„C´est la vie!" - jak se říká v londýnském East Endu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy