Kdo je tu nejvlivnější? Borat a Ošklivka Betty

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 5. 2007 17:30
Časopis Time označil nejvlivnější osobnosti současnosti

New York - Letošní seznam nejvlivnějších osobností podle magazínu Time odraží trendy současnosti. Více než skutečná realita začíná být ceněna realita virtuální a mediální, které zpětně ovlivňují a smýkají naše životy.

I proto v anketě boduje autor konceptu soutěže SuperStar nebo Steve Chan a Chad Hurley, zakladatelé serveru YouTube, který umožňuje sdílení videozáznamů s ostatními návštěvníky webu.

Prestižní časopis nevyzdvihuje důležitost webu poprvé. Už loni  nejmenoval osobností roku politika ani obhájce lidských práv, ale všechny ty, kteří se podílejí na vytváření nového informačního věku.

Mezi stovkou nejvlivnějších osobností světa je letos i Sasha Baron Cohen aka Borat. O co méně reálný, o to slavnější. "Urazil sice pár lidí, ale mladí jsou dneska přece uražení, jen když je nikdo neuráží," vysvětlila šalamounsky Cohenovu nominaci herečka Roseanne Barrová.

Foto: Reuters

Režisér Martin Scorsese zase pochválil dalšího účastníka první stovky Leonarda DiCapria, který se objevil v jeho filmech Letec a Skrytá identita, že je "opravdový herec." Profily každé ze stovky oceněných totiž napsali jejich kolegové či významné osobnosti.

Aktuální číslo časopisu Time vyjde v pátek. Z politiků a představitelů států se na seznam nejvlivnějších osobností se dostali královna Alžběta II nebo prezidentští kandidáti za demokraty Hillary Clintonová a Barack Obama.

Zato současný prezident George Bush na seznamu chybí a jeho absence jen dokresluje protibushovskou náladu valné většiny médií.  Zato tu je kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, Sonia Gandhíová, Raúl Castro či vynálezce Superstar Simon Fuller.

Za zábavní průmysl (osobnosti jsou rozděleny do sekcí) se sem probojovala i modelka Kate Mossová nebo komička Rosie O´Donnellová.  Nechybějí herci George Clooney, Brad Pitt, zpěvák Justin Timberlake, herečky Cate Blanchettová či America Ferrera, která ztvárnila seriálovou Ošklivku Betty v americkém remaku známé jihoamerické telenovely.

Seznam obsahuje celkem 71 mužů a 29 žen z 27 zemí. Zvlášť Time vyhlásil čtrnáct osobností, které dávají lidem sílu. Jsou mezi nimi manželé Gatesovi, herečka Angelina Jolieová - ta ji aktuálně dodává v Praze - nebo jordánská královna Ranja.

 

Právě se děje

Další zprávy