Kát se s Keirou Knightley je hezké, ale neúčinné

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 2. 2008 11:47
Film se snaží, ale nemá hloubku literární předlohy
Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Recenze - Pokání natočené podle románu Iana McEwana bylo na Zlatých Glóbech vyhlášeno nejlepším dramatem. Může jím ale být jen pro ty, kdo neznají literární předlohu. Pro její čtenáře je Pokání spíš potvrzením toho, že nejlepší literární díla lze jen těžko adaptovat.

Ve výsledku to sice není tak zoufale nepodařený převod jako před nedávnem Láska za časů cholery podle slavného románu G. G. Márqueze. Ale stejně jako Mike Newell i Joe Wright se v Pokání úpěnlivě snaží převést na plátno každou scénu z knihy - a zapomíná (nebo nezvládá) převádět i ducha předlohy.

Na plátně nakonec vidíme docela hezký kostýmní historický snímek a konzumentům tohoto distingovaného žánru bude stačit. Přes všechnu snahu ale postrádá osudovou atmosféru předlohy, která vypráví kromě jiného o tom, že i ty nejnepatrnější činy a nevinná dětská imaginace mohou mít ničivé celoživotní následky pro všechny zúčastněné.

Pokání popisuje příběh náhle propuknuvšího vášnivého vzplanutí mezi bohatou Cecílií a zahradníkem a dávným kamarádem Robbiem. Vzato bujně fantazijním úhlem pohledu Cecíliiny mladší sestry Briony je ovšem počínající vztah vnímán jako násilný Robbieho atak.

Briony - žijící ve světě romantických představ a spisující divadelní hru - svou zdánlivě nevinnou intrikou přeruší nejen pouto mezi Cecílií a Robbiem, ale způsobí i mnohem tragičtější důsledky.

Někdejší mladá dvojice se tak setkává až po letech, kdy zuří světová válka. Na dospělé Briony teď je, aby napravila dávná selhání.

Režisér Joe Wright má s adaptací své zkušenosti: před Pokáním debutoval romantickou komedii Pýcha a předsudek podle Jane Austenové. I tenhle úspěšný film posiluje divácké, v tomto případě romantické prvky, a rezignuje na jemnější valéry předlohy.

Pokání
Pokání | Foto: Bontonfilm

Ale co funguje - nebo aspoň nevadí - u víceméně "popisné" Austenové, nelze dost dobře aplikovat u Ewanovy vrstevnaté literární hry, která mimo jiné (postmoderně) nabízí dva různé konce.

Kniha je svým způsobem také poctou modernistické literatuře a film selhává v úporné snaze transformovat evokativní zážitek filigránsky jemných pasáží.

Pokání působí rozvlekle a popisně, i když se snaží vyprávět obrazem a kamerou. Ve druhé půli se zase snímek definitivně překlopí do nepravdivě melodramatické polohy.

Předloha navíc často klíčové scény vypráví subjektivně, z úhlu několika postav. Tuto metodu film sice přejímá, přesto se mu nedaří postihnout odstíny nálad a pocitů, které jsou vlastní postavám, ale překvapivě ani atmosféru nudného, úmorně horkého léta na britském panství.

Pokání
Pokání | Foto: Bontonfilm

Wright znovu obsadil do hlavní role Keiru Knightley, a získal tak jako další rekvizitu půvabně usměvavý věšák pro okouzlující róby, ale za její sošností není cítit inteligence ani hloubka osobnosti Cecílie, která trpí pro pozdě objevenou vášeň, lásku a zvědavost mladší sestry.

Lépe se daří Jamesi McAwoyovi, ale nejvíc ční z  hereckého amsámblu začínající herečka Saoirse Ronan v roli malé Briony, která typově i herecky kraluje snímku.

Přesvědčivě ztvárňuje dívku se vší lehce nesnesitelnou přemoudřelostí i s literárními ambicemi, pro kterou je vlastní dům jen velkým divadlem, v němž jako režisérka rozehrává osudy svých postav. A je nejoprávněnější oscarovou nominací Pokání.

Už starší Briony ztvárnila krásná návštěvnice loňského karlovarského festivalu Romola Garai, která blonďatými vlasy nápadně připomíná mladou Janu Brejchovou; oproti předloze tu ale má méně prostoru, než si zaslouží.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Právě díky skvělým hercům se Pokání aspoň občas podaří přivolat závan sugestivní předlohy - třeba ve chvíli Robbieho dopadení nebo v záběrech z válečné vřavy.

Celkově je to ale jen hezká, ovšem nijak výrazně zapamatovatelná ilustrace, která může sloužit jako doplněk k  předloze, tak poutavě vyprávějící o psaní, lásce i pokání.

Pro Oscary, kde má Pokání sedm nominací včetně kategorie Nejlepší film, to ovšem může být výhodou. Náročnost v mezích mainsteramu, to mají akademici rádi.

Pokání (Atonement), Velká Británie 2007. Scénář Christopher Hampton podle románu Iana McEwana, režie Joe Wright, hrají Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Brenda Blethyn, Vanessa Redgrave a další. 122 minut, distribuce Bontonfilm. Česká premiéra 31.ledna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy