Kar Wai v porotě canneského festivalu

Reuters, Hej
5. 1. 2006 10:00
Paříž - Slavný hongkongský režisér Wong Kar Wai bude předsedat porotě letošního festivalu v Cannes.

Kar Wai se tak stane prvním Číňanem v čele poroty v dějinách canneského festivalu. Předseda festivalu Gilles Jacob doufá, že Kar Waiovo tradiční romantické pojímání lásky a hledání krásy, které je typické pro jeho filmovou tvorbu, bude přínosem i pro festival. "Každé město má svůj vlastní jazyk. A Cannes má jazyk snů," řekl o místě konání festivalu Kar Wai. A dodal: "Už se nemohu dočkat, až budu sdílet sny vytvořené některými z nejvýraznějších talentů současné kinematografie."

Pro Wong Kar Waie není jeho letošní "mise" na canneském festivalu ničím novým. Poprvé na canneský festival přijel v roce 1989 se svým filmem As Tears Go By. V roce 1997 získal cenu pro nejlepšího režiséra za Happy Together a v roce 2004 se tu ucházel o Zlatou palmu se svým snímkem 2046. Wong Kar Waiovým nejznámějším filmem je In the mood for love (Stvořeni pro lásku), uvedený v roce 2003 také do českých kin. Loni ve spolupráci s režiséry Michelangelem Antonionim a Stevenem Soderberghem vytvořil třídílný snímek o lásce a sexualitě s názvem Eros.

Festival v Cannes je jedním z nejprestižnějších filmových festivalů světa, letos od 17. do 28. května proběhne jeho už 59. ročník. Porotě loňského ročníku předsedal známý režisér Emir Kusturica.

 

Právě se děje

Další zprávy