K objetí Českého lva má nejblíž Jan Svěrák

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 3. 2008 13:05
Bude ve finále filmová akademie sázet na jistotu?
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pokud se podíváme na minulé ročníky Českých lvů, jsou tipy na sobotní výsledky celkem jasné.

Akademici obvykle berou za své filmy obecně přijímané a milované. Měřítkem tu je spíš uměřená vstřícnost a naplnění žánrových formulí než umělecký přínos.

Nelze jim to vyčítat, podobné to je často i u největšího podnikového večírku na světě, amerických Oscarů - i když letošní triumf bratří Coenů je světlou výjimkou.

Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek.
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
NOVINKY: Dušek dohlédne na netradiční Lvy
VEČER: Nominovaní si České lvy předají sami
NOMINACE: Svěráky předběhly Tajnosti
SPECIÁL: Vše o Lvech, Oscarech, Glóbech

Není pak ničím překvapivým, že Vratné lahve, loňský miláček publika, zabodovaly v počtu nominací. Podobně jako předtím Menzelův Anglický král, kritiky spíš odmítaný jako příliš sentimentální pohled na Hrabalovu předlohu.

Vratné lahve si pozornost jistě zaslouží, jsou ale jen odrazem trendu diváckost nade vše, který ovládl současnou českou kinematografii. Druhou otázkou přitom je, nakolik jsou autoři schopni oné diváckosti a "nárokům" českých diváků vyjít vstříc.

Tajnosti
Tajnosti | Foto: Bontonfilm

Vratné lahve jsou kultivovanější částí této nabídky, tu horší i řemeslně nepovedenější představují poslední počiny Poslední plavky, Svatba na bitevním poli či Na vlastní nebezpečí.

Tajnosti jsou o něco překvapivějším soupeřem. Film, který generačně rozdělil českou kritiku, figuruje dokonce v deseti ze dvanácti kategorií.

Kdo o Lvech rozhoduje

Vratné lahve mají o jednu nominaci méně, ale ve finále se zpravidla sází na jistotu, takže nejspíš nakonec vyhrají. Každopádně jsou oba filmy favority ve všech hlavních kategoriích.

Po pěti získal Vejdělkův Václav a Nikolaevův černý kůň, adaptace ...a bude hůř. Tři nominace připadly francouzskému koprodukčnímu snímku Edith Piaf, po jedné pak zbylo na filmy Gympl, Jedné noci v jednom městěMedvídek a Roming. Zcela naprázdno vyšly mimo jiné vydařené Pusinky - i to vypovídá o českých akademicích.

...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř
...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř | Foto: Produkce filmu

Českou filmovou a televizní akademii tvoří sestava herců, producentů, režisérů, kameramanů, střihačů a zvukařů. Pod ředitelem  Petrem Vachlerem v prezidiu figuruje řada úctyhodných jmen - Miroslav Ondříček, Ivo Mathé, Jiří Bartoška, Eva Zaoralová, Čestmír Kopecký či přímo Jan Svěrák. Ve stoosmdesátičlenném sboru totiž zasedají i minulí držitelé Českých lvů.

Porazí Bittová oscarovou Edith?

Tři nominace upustili pro "cizáckou" Edith Piaf, což lze považovat za malý zázrak. Ale stejně bude Francouzka nejspíš poražena Ivou Bittovou, která ovládla Tajnosti s tím, čemu se tu říká herecký koncert.

Nelze odhadnout, kolik sošek nakonec v  souboji mezi oběma favority zbude na Vejdělkova Václava. Největší šance má v kategorii nejlepší herec, kde se retardovaný prosťáček Ivana Trojana utká s učitelem na penzi Zdeňkem Svěrákem a s Karlem Rodenem z Tajností.

Film Václav - Jan Budař a Ivan Trojan
Film Václav - Jan Budař a Ivan Trojan | Foto: Aktuálně.cz

Vejdělkův talentovaný scenárista Marek Epstein si pak může zahojit rány v Ceně Sazky. Vyhrál už 3. místo během nominačního večera a na jeho celkové vítězství s nerealizovaným scénářem detektivky Ve stínu koně si lze - s ohledem na jeho minulé výsledky - snad i vsadit.

Budař proti Polívkovi a Landovskému

Adaptace undergroundového románu ...a bude hůř asi z pěti nominací nemá přes kvality snímku v kapse žádnou jistou - úspěchem je už fakt, že do nominačního seznamu film vůbec pronikl. Potvrzením kvalit by mohl být Český lev za kameru pro Diviše Marka.

Zajímavé souboje svedou soupeři ve vedlejších hereckých kategoriích. Z žen se na startovní čáru postaví stálice Aňa Geislerová za Medvídka, talentovaná novicka Martha Issová za Tajnosti a Zuzana Bydžovská za Gympl - ta už má navíc zaděláno na příštího Lva za roli ve Venkovském učiteli.

Mezi muži se utkají Bolek Polívka za Roming, Jan Budař za Václava a Pavel Landovský za Vratné lahve - v této trojici by si cenu zasloužil právě Budař, jehož výkon ve Václavovi patří k nejpozoruhodnějším a předčí i Trojanovu kreaci.

 

Právě se děje

Další zprávy