Johnny Depp je rocková star 17. století

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 4. 2006 0:00
Premiéra - Nezamilujete si mě, říká Johnny Depp hned v první sugestivní scéně filmu Libertin na kameru. Musíme oponovat, zvrhlý hrabě. Uvnitř: TRAILER

Příběh se odehrává v 17. století, v osvícenské době, která sice přála libertinským myšlenkám, méně už jejich realizaci. V té době žil i John Wilmot, známý jako hrabě z Rochesteru. Žil krátce, ale o to intenzivněji.

Životním stylem v mnohém připomínal rockové hvězdy dneška a jeho postava se podobá i dalšímu filmovému libertinovi, Markýzi ze Švankmajerova filmu Šílení.

Hrabě zkrátka uměl upoutat pozornost okolí, byl i blízkým přítelem krále Karla II. Možná proto mu jeho chování dlouho procházelo - ovšem jen do okamžiku, kdy se obětí jeho legrácek stal sám král.

Hrabě ho urazil satirickým divadelním představením, v kterém zesměšnil královský dvůr a popsal ho jako místo plné zvrhlosti a sexu. Díky tomu je v  představení - a ve filmu,  pochopitelně  -  řada pikantních scén typu tance dívek s dřevěnými falusy či monumentální mobilní penis, na němž na pódium vyjede představitel krále.

Hrabě tu ovšemže ukazuje i citlivější tvář, když si v zahlcení všemi těmi orgiemi najde čas na lásku. Jeho vztah s manželkou příliš nefunguje, o to víc podlehne kouzlu divadelní herečky Elizabeth, ze které se svým působením snaží udělat největší hvězdu Anglie. Přesto se jeho pád neodvratně blíží.

Libertin
Libertin | Foto: Bontonfilm

Scenárista Stephen Jeffreys už předtím fascinující příběh Wilmotova vzestupu a pádu zpracoval jako divadelní hru. A  o kolegovi hraběti z Rochesteru a jeho falické show říká, že šlo o "nejoplzlejší hru, kterou jsem kdy měl v ruce, a to jsem jich přelouskal pěknou řádku".

Debutující režisér Laurence Dunmore se  před Libertinem živil natáčením videoklipů a reklam. Dobrá průprava na to, aby ve filmu ožila Wilmotova hendrixovská poživačnost i atmosféra doby, v níž se tak blízce přitahovalo vysoké a nízké, vznešenost královských paláců  i bída temných uliček.

"Mým záměrem bylo natočit film, jehož atmosféra by byla tak pronikavá, že byste se jí mohli nadechnout," tvrdí sám režisér.

Původně přítele a později hlavního Wilmotova protivníka, krále Karla II., si zahrál John Malkovich, který o své postavě říká: "Karel si uměl užívat života, ale zároveň se dokázal zodpovědně věnovat práci, Rochester nikoliv. Myslím si, že to bylo zdrojem jejich třenic."

Libertin
Libertin | Foto: Bontonfilm

Největší hvězdou filmu je ale pochopitelně Johnny Depp, který je v roli hraběte... nu, jak to říci jinak,  přímo okouzlující. S jeho obsazením se prý počítalo už od začátku projektu.  Kdo jiný by také dokázal takovou postavu ztvárnit přesvědčivěji? A Depp rozhodně nic neponechal náhodě.

"Připravoval jsem se tak, že jsem se o Rochesterovi snažil co nejvíce zjistit," vzpomíná. "Chtěl jsem vědět, co jej přimělo dělat všechny ty věci. Kde se v něm brala ta potřeba být tak výstředním - protože mi přijde, že to pro něj nebylo za všech okolností kdovíjak příjemné."

Jeho filmová postava nekončí příliš povzbudivě, ale historický příběh o vzpírání se dobovým konvencím - i napětí mezi svobodou a nebezpečím - je o to intenzivnější. Tím spíše, že Johhnyho Deppa si pochopitelně zamilujete. Ostatně nepochybujeme, že on sám si to už ve zmíněné scéně filmu dobře uvědomuje...

 

Právě se děje

Další zprávy